Irritante geluiden op het werk: zo voorkom je ze
vrijdag 13 maart 2020
Zwaar ademde, snotterende of hoestende collega’s. Collega’s die hun vingerbotjes kraken of met hun pen spelen. Zomaar een paar geluiden waar werknemers zich regelmatig aan kapot ergeren. Wat valt er tegen deze kantoorfrustratie te doen?
Irritante geluiden staan samen met nutteloze vergaderingen en autoritaire leidinggevenden steevast hoog op het lijstje met kantoorergernissen. In de kantoortuin kunnen de frustraties al helemaal hoog oplopen. De ergernissen leiden tot verzuim en soms zelfs tot een burn-out.
Een serieuze zaak dus, zegt ook psychiater Arjan Schröder. Hij promoveerde in 2018 op onderzoek naar misofonie, een aandoening waarbij door mensen geproduceerde geluiden irritatie, woede of walging oproepen. “Alles wat we via onze zintuigen binnenkrijgen, kan in ons brein een emotionele lading krijgen. Geluiden waar een sterke emotie aan gekoppeld is, trekken de aandacht. Bij mensen met misofonie zien we dat het deel van de hersenen dat bij horen actief is véél sterker actief is.”
Veel klachten hebben volgens Schröder te maken met de context waarin ze te horen zijn. Hij maakt als voorbeeld het onderscheid tussen een fluitende vogel en een fluitende collega. “Het ene geluid is prettig, maar het ander kan heel irritant zijn. Een smakkende baby die daar weinig aan kan doen, accepteer je sneller dan een smakkende collega die daar wel iets aan kan doen.”
Associatie
Collega’s kunnen er iets aan doen, dus loont het om hen te vragen of zij rekening met je kunnen houden en kunnen stoppen met het irritante geluid. Toch zullen er altijd collega’s zijn die hier geen gehoor aan geven. Schröder raadt geïrriteerde werknemers aan om de frustrerende geluiden met iets anders te associëren. “Het ritme van het tikken met een pen kan klinken als een liedje. Een collega die met zijn voeten wiebelt, kan heel hard aan het nadenken zijn. Zo kan je het voor jezelf wat dragelijker maken.”