Minder ouders stoppen na geboorte kind met werk
maandag 9 maart 2020
Na een lange pauze terug aan het werk. Wie het doet, heeft vaak moeite zich terug aan te passen—met name vrouwen die net zijn bevallen een kind. Toch kan zich dit op de lange termijn sneller uitbetalen.
Er kan veel veranderd zijn als je na een lange tijd er tussenuit terugkeert op je werk: de omstandigheden en collega’s, maar ook je eigen focus en persoonlijkheid. Of je nou bent bevallen van een kind of bent hersteld van een burn-out, een terugkeer vraagt om aanpassingsvermogen.
Een terugkerende werknemer moet vooral bij zichzelf te rade gaan wat hij of zij nog te bieden heeft. Dat stelt de Britse schrijver Lisa Unwin. “Veel mensen kijken naar wat ze willen in een baan, maar wat kun je zelf bieden om een terugkeer zo makkelijk mogelijk te maken? Er is namelijk van alles veranderd in je leven. Daar kunnen jij en je baas niet zomaar overheen stappen.”
Perspectief
Het dilemma om wel of niet terugkeren te bij het werk doet zich vooral bij vrouwen die net zijn bevallen van een kind. Toch is er een steeds grotere groep vrouwen die na de geboorte van een kind weer aan het werk gaat in plaats van er helemaal mee te stoppen. Cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek tonen dat laatstgenoemde groep in 2013 is gedaald naar een magere vier procent.
Unwin juicht deze trend toe. “Vaak wordt er uit gewoonte gedacht dat werk en de geboorte van een kind niet te combineren is, maar dat is niet meer zo. Je hebt vaak de optie om minder te werken. Hierdoor heb je later meer perspectief hebt om de draad weer volledig op te pakken. Stop je helemaal met werk, dan creëer je een enorm gat op je cv. Daar heb je op de lange termijn een enorme achterstand mee.”