Thuiswerken én gezond blijven: hoe dan?
maandag 30 maart 2020
Door de huidige maatregelen ligt het dagelijks leven van veel mensen overhoop. Vasthouden aan de normale routine is dan ook een uitdaging. Maar je gezondheid op peil houden is juist nú heel belangrijk.
Volgens Gommers en Peter van der Voort, hoofd intensive care van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) is er mogelijk een verband tussen overgewicht en het krijgen van ademhalingsproblemen wanneer je COVID-19 oploopt. Gommers vermoedt dat dat te maken heeft met "hun zware borstkas, waardoor je al moeilijker kan ademen". Op dit moment kampt 80 procent van alle corona patiënten op de intensive care met overgewicht. In het ziekenhuis is Groningen, het UMCG, is dit zelfs 100 procent.
Ook het centrum voor ziektecontrole en preventie (CDC) meldde dat mensen met obesitas-gerelateerde aandoeningen, zoals hartkwalen en diabetes, een hoger risico lopen op COVID-19-complicaties.
Survival of the fittest?
Op twitter staat het dan ook vol met berichten die beweren dat 'de natuurlijke selectie' van Charles Darwin is begonnen en de hashtag 'survival of the fittest' wordt veelvuldig gebruikt. Toch is het niet verstandig om ervan uit te gaan dat jonge, gezonde mensen niet ziek kunnen worden. Artsen en virologen waarschuwen dat niet alleen ouderen en mensen met een zwakke gezondheid besmet kunnen raken, maar ook jongeren. Wel is de kans dat je aan het virus bezwijkt kleiner wanneer je jong bent en je geen andere ziektes of aandoeningen hebt die je lichaam kunnen verzwakken, zoals hart- en vaatziekten of een hoge bloeddruk.
Gezond thuiswerken
Reden genoeg om ervoor te zorgen dat je juist nú gezond en in vorm blijft. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan nu sportscholen hun deuren hebben gesloten en iedereen zoveel mogelijk thuis moet blijven. Het dagritme van menig Nederlander is veranderd, waardoor ook ons eetpatroon verandert. Om je weerstand toch een boost te geven, volgen hier een aantal tips.
Houd je normale eetpatroon aan
Ontbijt je normaal gesproken met een bakje yoghurt of een boterham? Doe dat nu dan ook. Het is verleidelijk om een uitgebreid ontbijt op tafel te toveren of om wat extra's bij de koffie te nemen, maar doe dit niet. Ook is het verstandig om niet achter je laptop te eten. Op deze manier ben je afgeleid en eet je meer dan normaal. Las dus iedere dag een 'lunchmomentje' in, zoals je normaal ook op je werk zou doen.
Haal gezond eten in huis
Door de huidige maatregelen bewegen we minder, terwijl we sneller geneigd zijn om te snoepen. Dit komt vaak voort uit verveling. Door meer groente en fruit in huis te halen - zoals snacktomaatjes, worteltjes of minikomkommer - ben je beter in staat om van suiker af te blijven én krijg je je portie groenten makkelijker binnen.
Water, water en nog een water
Het internet staat bol van de "drink voldoende water" adviezen. Je zou dan ook denken dat we inmiddels wel weten dat we die 1,5 liter echt nodig hebben. Toch krijgt 37 procent van alle Nederlanders te weinig vocht binnen – en dan hebben we het nog niet eens over water. Als alcohol niet mee zou worden gerekend, haalt zelfs 52 procent de norm niet. En dat terwijl een glas water juist kan helpen om dat lekkere - maar zeer calorierijke - tussendoortje te weerstaan. Mensen verwarren dorst namelijk vaak met een hongergevoel. Ook is water een veel gezondere keuze dan frisdrank of vruchtensappen.
Bewegen tijdens je werk
Veel mensen werken nu vanuit huis om de social distancing maatregelen zo goed mogelijk in acht te nemen. Helaas betekent dit ook dat het dagelijkse fietstochtje of wandelingetje naar het station wegvalt. Om toch in beweging te blijven is het daarom verstandig om een vaste wandeling in te plannen, bijvoorbeeld na de lunch. Houd tijdens deze wandeling natuurlijk wel 1,5 meter afstand.
Daarnaast zitten mensen nu meer dan normaal. Een zit-sta bureau kan daarom uitkomst bieden. Ook rek- en strekoefeningen tussen het werk door helpen om in beweging te blijven. Op youtube vind je meer dan genoeg home-workout video's voor sporters van alle niveaus.