Thuiswerken of in thuisquarantaine: hoe zit dat met loon?
donderdag 12 maart 2020
Werk je in loondienst en ben je ziek, dan wordt je loon doorbetaald. Maar hoe zit het als je door het coronavirus twee weken in thuisquarantaine moet blijven? En wat als je nog niet ziek bent, maar wel wil thuiswerken?
Een werkgever betaalt maximaal twee jaar lang loon door bij ziekte. Dat staat vermeld in de Ziektewet. Is de werknemer langer dan twee jaar ziek, dan heeft hij of zij recht op een WIA-uitkering. Werknemers die al met het coronavirus besmet zijn, hebben dus nog ongeveer twee jaar recht op doorbetaald loon.
Zover is het voor de overgrote, onbesmette meerderheid nog lang niet—ook niet in het geval van een opkomende, lichte verkoudheid. Thuisquarantaine of thuiswerken is in de meeste gevallen dan ook vooralsnog niet nodig, tenzij de werknemer in Noord-Brabant woonachtig of werkzaam is. Het RIVM roept werkgevers op om Noord-Brabanders thuis te laten werken, ook al ervaren ze geen klachten.
Quarantaine
Stijgt je lichaamstemperatuur boven de 38 graden en worden de verkoudheidsklachten erger, dan wordt het wel tijd om actie te ondernemen. Neem dan direct contact op met de huisarts. Hij of zij vraagt een test aan bij het RIVM, terwijl jij in de tussentijd in quarantaine wordt gehouden—thuis of in het ziekenhuis. Is de uitslag van de test positief, dan ga je definitief in isolatie.
Huisgenoten van besmette personen of werknemers die met besmette personen of met personen uit besmette gebieden in contact zijn geweest, hoeven vooralsnog niet in isolatie. Wel worden zij verzocht om voor de zekerheid thuis te blijven. Thuiswerken gaat dan in overleg met de werkgever. Hij of zij mag je niet verplichten vakantiedagen op te nemen.
Doorbetalen
Thuiswerken is ook in bovenstaand scenario niet in ieder beroep vanzelfsprekend, beseft het FNV. Toch benadrukt de vakbond dat de werkgever de periode waarin een werknemer thuis zit gewoon moet doorbetalen—ook aan werknemers die zich (nog) niet ziek voelen. De werkgever draait zelf voor de kosten op indien zij geen bruikbare thuiswerksituatie kan verschaffen. Hij of zij kan je hierbij niet verplichten vakantiedagen op te nemen. Word je in die periode alsnog besmet met het virus, dan gelden de gewone regels van de Ziektewet.
“Als je als werknemer niet in de risicogroep valt en geen verhoogd risico loopt maar je wel ernstige zorgen maakt, ga dan in gesprek met de werkgever. Hij of zij kan zorgen voor een extra schoonmaakronde van deurknoppen, een geen-handen-schuddenbeleid invoeren of tot een ander compromis komen waardoor je je als werknemer veiliger voelt,” aldus een woordvoerder van FNV.
De Algemene Werkgeversvereniging Nederland (AWVN) benadrukt dat angst de werknemer niet meer rechten geeft. Wil je als werknemer niet op het werk komen zonder dat de werkgever daarmee instemt, dan wordt dat gezien als werkweigering. De werkgever kan dan besluiten je loon stop te zetten.