Thuiswerken: scheiding of babyboom?
maandag 23 maart 2020
Nu gezinnen hele dagen met elkaar doorbrengen kunnen de frustraties hoog oplopen. De kinderen jengelen de hele dag en je partner blijkt ineens alleen te kunnen werken met de radio op het hardste volume. Dit doet je relatie geen goed. Aan de andere kant zit er voor koppels niet veel anders op om hun vrije tijd in te vullen met Netflix – en dus eventueel chill.
12 maart begon het. Rutte riep zoveel mogelijk Nederlanders op om vanuit huis te werken. In eerste instantie klonken hierover veel positieve geluiden – geen reistijd, uitgebreid ontbijten en tussendoor tijd om te sporten. Huisdieren zaten op schoot tijdens meetings en vergaderingen vonden in joggingsbroek plaats.
Maar anderhalve week later zijn we er een beetje klaar mee. Het besef is gekomen dat niet alleen wijzelf, maar ook onze partner vanuit huis moet werken. En een thuiswerkende partner, dat is nog tot daaraan toe. Maar én een thuiszittende partner én thuiszittende kinderen? Dat is de ultieme relatietest.
Altijd samen
Door de nieuwe maatregelen zitten gezinsleden 24/7 samen. Dit zorgt ervoor dat we nieuwe kanten – en dus ook nieuwe irritatiepunten – van elkaar ontdekken. Op 20 maart verscheen de volgende tweet online: "Het grappige van quarantaine is dat je je partner voor het eerst in volledige werkmodus hoort. Ik ben dus blijkbaar getrouwd met een "laten we daar even op terugkomen" vent - wie had dat gedacht?" De tweet werd massaal gedeeld.
Ook psycholoog Coppens maakt zich zorgen: “Het idee van altijd bij elkaar zijn, is leuk als je verliefd bent. Maar de meeste relaties gedijen goed bij een bepaalde mate van afstand. Die is nu heel klein.” De spanning die dat oplevert, kan volgens Coppens naar buiten of naar binnen klappen. “Mensen kunnen depressief en teruggetrokken worden, of juist hun frustratie afreageren: dan krijg je onenigheid, wellicht agressie. Ik zeg niet dat het overal gebeurt, maar dit zijn ook risico’s van de huidige crisis.”
China
In China worden de gevolgen van de coronacrisis voor koppels al aardig duidelijk. Het aantal echtscheidingen in het land is aanzienlijk gestegen omdat mensen te veel tijd met elkaar doorbrengen tijdens zelfisolatie. Meer dan 300 echtparen hebben sinds 24 februari besloten om te scheiden.
Volgens Chinese media was het stadsbestuur van Xian in de provincie Shaanxi eind januari gestopt met het accepteren van huwelijksaanvragen of echtscheidingsprocedures als gevolg van de verspreiding van het virus. De stad hervatte haar diensten op 2 maart. Maar om te voorkomen dat kantoren overvol zouden raken, stelde de lokale overheid een limiet op het aantal aanvragen dat ze per dag accepteert. Zeventien stadskantoren werden overspoeld met echtscheidingsaanvragen en reserveringen waren volgeboekt. Is dit het toekomstbeeld dat Nederland te wachten staat?
Babyboom
Aan de andere kant vragen velen zich af of het coronavirus niet gaat leiden tot een nieuwe babyboom. Koppels zonder kinderen lijken zich minder snel aan elkaar te irriteren – zij hoeven immers niet voor politieagentje te spelen terwijl ze hun werkzaamheden vanuit huis oppakken. Ook hebben zij in hun vrije tijd weinig omhanden. Zou dit kunnen leiden tot een nieuwe generatie?
Jane Fisher, hoogleraar Global Public Health aan de Monash University, denkt van niet. "Wanneer mensen rouw ervaren, is er vaak een diep verlangen om het leven opnieuw te creëren. Dit ondersteunt zaken als de babyboom na de tweede wereldoorlog en een soortgelijke trend werd gezien na de Tsunami op tweede kerstdag, waar veel gezinnen hun kinderen verloren."
Maar dit verlangen zal na de coronacrisis waarschijnlijk minder sterk zijn, gezien het feit dat vooral oudere mensen de meeste kans hebben om te overlijden aan COVID-19." Zij vermoed daarom dat er geen sprake zal zijn van een babyboom.