Tijdelijke en flexibele horecamedewerkers onder druk
vrijdag 27 maart 2020
Vakbond FNV uit grote zorgen over de vele horecamedewerkers met een tijdelijk of flexibel contract. Het pakket aan maatregelen dat het kabinet vorige week naar aanleiding van de coronacrisis heeft aangekondigd, is volgens de vakbond niet genoeg om hun werk en inkomen veilig te stellen.
De horeca staat door de coronacrisis op slot. Alle eet- en drinkgelegenheden zijn minimaal tot en met maandag 6 april gesloten. Horecamedewerkers zitten hierdoor massaal zonder werk thuis.
De overheid heeft inmiddels een noodpakket beschikbaar gesteld voor getroffen ondernemers. Deze moet er onder andere voor zorgen dat medewerkers met een onzeker contract voorlopig toch in dienst kunnen blijven. Het FNV vreest echter dat de maatregelen onvoldoende zijn om horecamedewerkers met een flexibel of tijdelijk contract aan hun werk en inkomsten te houden.
Wal en schip
De vakbond merkt namelijk dat veel horecabedrijven ervoor kiezen om tijdelijke contracten niet te verlengen, terwijl het contract van medewerkers in de proeftijd steevast wordt ontbonden. De bond zegt bovendien veel verhalen te horen van medewerkers die hun baan al hadden opgezegd voor een nieuwe baan, maar waarbij de huidige omstandigheden ervoor zorgen dat werkgevers toch afzien van het bieden van de nieuwe baan of de arbeidsvoorwaarden willen wijzigen.
FNV-bestuurder Edwin Vlek vindt het pakket aan economische maatregelen goed nieuws, maar benadrukt dat we “er hiermee nog lang niet zijn”. Hij kondigt aan voor medewerkers met veel onzekerheid concretere afspraken met de overheid te maken.