Werken met een griepje: hoe slim is dat eigenlijk?
dinsdag 17 maart 2020
Werken in geval van ziekte. In de huidige coronavirus wordt het strikt verboden, maar onder normale omstandigheden gebeurt het regelmatig. Is dat we zo verstandig?
Ziek, maar toch op kantoor. Vier op de tien Nederlanders doet het wel eens—met name in de zorg en het onderwijs. Het toont karakter en creëert aanzien. Sommige bedrijven en sectoren stimuleren werknemers zelfs om zich zo min mogelijk ziek te melden. Zo moeten kappers verplicht vakantiedagen inzetten als ze wegens een griepje liever thuisblijven.
Chagrijnig
Werken in geval van ziekte is in sommige sectoren noodzakelijk. De zorg en het onderwijs kampen immers al enige tijd met een chronisch personeelstekort. Toch ervaren werknemers in andere sectoren ook een bepaalde druk om ondanks de griep of een verkoudheid toch te komen werken, zegt ‘workplace wellness advocate’ Vivian Acquah. “Vooral in traditionele werkomgevingen, waar het normaal is om op elkaar te letten, proberen werknemers zo min mogelijk afwezig te zijn. Je wil dan niet bekendstaan als iemand die vaak is.”
Zieke werknemers die tóch aan het werk zijn, kosten echter geld. Men is niet alleen minder productief, maar verwaarloost ook zijn of haar eigen gezondheid waardoor hij of zij ook nog eens langer ziek blijft, met een verhoogde kans op chronische gezondheidsproblemen als gevolg. Ook kunnen deze werknemers schadelijk zijn voor hun collega’s, zegt Acquah. “Als een zieke werknemer niet te genieten en chagrijnig is, dan werkt dat aanstekelijk. Collega’s nemen dat makkelijk over.”
Lamlendig
Volgens bedrijfsarts Jurriaan Penders blijft wel of niet werken in geval van ziekte een afweging tussen hoe productief je bent, wat het oplevert en hoeveel risico je loopt om anderen aan te steken. “We weten dat mensen met griep in de eerste dagen besmettelijk zijn voor anderen en minder productief zijn, maar je kunt best wat bijdragen. Door afleiding te hebben en bezig te zijn, ga je je ook beter voelen dan wanneer je lamlendig op de bank blijft hangen.”
Werken in geval van ziekte hoeft dus niet in elke situatie een ramp te zijn, beaamt Penders. “Met lichte klachten en een paracetamolletje aan het werk, daar is niet zoveel mis mee.”