Artsen waarschuwen voor 'mental health crisis´ na corona
dinsdag 21 april 2020
Een twintigtal wetenschappers op het gebied van mentale gezondheid waarschuwen voor de lange termijn van het virus op het geestelijk welzijn van mensen. Zij zijn bang dat de wereld na de corona pandemie in een nieuwe crisis terecht zal komen en eisen dat regeringen prioriteit geven aan onderzoek voor evidence-based behandelingen.
Momenteel is het al duidelijk dat de COVID-19 pandemie zowel directe als indirecte psychologische en sociale effecten heeft. Deze kunnen van invloed zijn op onze geestelijke gezondheid, nu én in de toekomst. Eerdere uitbraken van infectieziektes zijn al vaker in verband gebracht met een toename van een slechte geestelijke gezondheid. Na de SARS-epidemie in 2003 was er boven de 65-plussers een toename van 30 procent in zelfmoord en 29 procent van de gezondheidswerkers ervoer emotionele nood. Ook nu zien we al dat het coronavirus een grote impact heeft op de mentale gezondheid van ons zorgpersoneel.
Het onderzoek
De Lancet is een wekelijks peer-reviewed medisch tijdschrift. Het is een van 's werelds oudste en bekendste medische tijdschriften. Hier publiceerden de wetenschappers afgelopen week hun onderzoek. In totaal hebben zij 1099 mensen geïnterviewd. Uit de resultaten blijkt dat er sprake was van verhoogde niveaus van angst. Men gaf aan bang te zijn voor mentaal lijden als gevolg van het coronavirus. Tevens onthulde het onderzoek wijdverbreide zorgen over het effect van sociaal isolement of sociale afstand nemen op het algemene welzijn. Men vreest voor depressie, stress en andere negatieve gevoelens. Daarnaast is er bezorgdheid over de praktische gevolgen van de maatregelen met betrekking tot de pandemie, met inbegrip van financiële moeilijkheden.
Al deze zaken omtrent mentale gezondheid werden als verontrustender ervaren dan het vooruitzicht om eventueel ziek te worden vanwege het virus.
Oproep
De wetenschappers denken dat er een grote kans is op een mentale gezondheidscrisis nadat covid-19 geweken is. "Meer sociaal isolement, eenzaamheid, angst voor de gezondheid, stress en een economische neergang zijn een perfecte storm om de geestelijke gezondheid en het welzijn van mensen te schaden", aldus professor Rory O’Connor, een van de onderzoekers. Om deze reden willen zij dat overheden prioriteit geven aan onderzoek om met evidence-based behandelingen te komen. Daarnaast roepen ze op tot het realtime monitoren van de geestelijke gezondheid over de hele wereld om de ernst van de verwachte toename van het slechte mentale welzijn te meten.
"Als we niets doen, lopen we het risico een toename te zien van psychische aandoeningen zoals angst en depressie, en een toename van probleemgedrag zoals alcohol- en drugsverslaving, gokken, cyberpesten of sociale gevolgen zoals dakloosheid en verbroken relaties. De omvang van dit probleem is te ernstig om te negeren, zowel in termen van elk mogelijk menselijk leven als in termen van de bredere impact op de samenleving.”
Gevolgen werkvloer
Als er niks gedaan wordt met de oproep van de wetenschappers zou het zo kunnen zijn dat we na de coronacrisis met een nieuwe crisis zitten, die ook grote impact zal hebben op onze – nu toch al wankelende – economie. Werknemers met een slechte mentale gezondheid presteren minder goed op het werk. Zij hebben minder energie en vallen vaker uit. Daarnaast kosten werknemers met een mindere mentale gezondheid een bedrijf veel geld. Studies uit Engeland laten bijvoorbeeld zien dat algemene mentale gezondheidsproblemen zoals stress, angst en depressie zorgen voor een verlies van 60 miljoen werkdagen per jaar (op een werkende bevolking van ruim 30 miljoen personen). Dat betekent dat de kosten door productiviteitsverlies als gevolg van mentale problemen hoger zijn dan die door de meeste andere gezondheidsproblemen en arbeidsconflicten.
Redenen genoeg dus om het advies van de experts ter harte te nemen.