De voor- en nadelen van een recruiter
maandag 6 april 2020
Wanneer je op zoek bent naar een nieuwe baan kan het verleidelijk zijn om een recruiter in te schakelen. Alles wordt voor je geregeld en voordat je het weet kun je beginnen aan een nieuwe uitdaging. Toch is het inschakelen van een recruiter niet voor iedereen voordelig.
Een recruiter is iemand die personeel werft en selecteert met de bedoeling een openstaande vacature te vervullen. Hierbij kan deze recruiter onder meer gebruikmaken van zijn eigen netwerk, zijn kennis van de specifieke markt en diverse andere bronnen (bijvoorbeeld LinkedIn). Een recruiter werkt of alleen of voor een recruitmentbureau en krijgt een basissalaris met een eventuele bonus wanneer hij of zij een kandidaat plaatst bij een werkgever. Deze bonus is vaak een percentage van de bemiddelingsfee.
De voordelen van een recruiter
Een van de grootste voordelen van recruiters is dat zij de markt kennen. Ze weten waar de leukste werkgevers te vinden zijn en hebben kennis van de openstaande vacatures. Daarnaast hebben ze vaak een behoorlijk netwerk, waardoor ze je makkelijker bij grote, gerenommeerde bedrijven binnenkrijgen.
Een ander voordeel van recruiters is dat zij vaak goed weten waar jouw vaardigheden het beste kunnen worden ingezet. Een goede recruiter nodigt je daarom vaak eerst uit voor een persoonlijk gesprek en vraagt door. Op basis hiervan kan hij een match maken met de bedrijfscultuur van een leuk bedrijf. Ook kan hij of zij je adviseren om eens naar andere functies te kijken, waar je zelf nog niet eerder over had nagedacht.
Als laatste is het inschakelen van een recruiter voor de werknemer gratis. Het salaris van een recruiter bestaat immers uit een percentage van het jaarsalaris van de werknemer, dat door de werkgever uitbetaald wordt.
De nadelen van een recruiter
Een groot nadeel van recruiters is dat ze ervoor zorgen dat er een groter prijskaartje aan jou komt te hangen. Werkgevers moeten immers zowel jouw salaris als dat van de recruiter betalen. Daarom wenden sommige werkgevers zich alleen als laatste redmiddel tot recruiters. Wanneer een ander dan direct bij het bedrijf solliciteert, zal diegene een streepje voor hebben omdat hij of zij het bedrijf minder kost.
Een ander nadeel is dat als een recruiter je eenmaal heeft geïntroduceerd bij een bedrijf, je hier meestal minimaal een jaar niet zelf mag solliciteren. Doe je dit toch, dan loopt het bedrijf het risico een forse boete te moeten betalen. Deze boete kan rond de 30.000 euro bedragen.
Als laatste werken de meeste recruiters op de eerste plaats voor zichzelf. Dat is op zich niet zo vreemd, iedereen werkt natuurlijk voor zijn of haar eigen boterham. Maar daarom moet je er als werkzoekende wel rekening mee houden dat recruiters graag willen dat jij zo snel mogelijk ergens aan de slag gaat – alleen dan verdienen zij immers hun geld. Hoe goed die baan uiteindelijk bij jou past, maakt sommige recruiters weinig uit. Wanneer een recruiter dan ook een té positief beeld schetst over het bedrijf, moet je je dus misschien afvragen of er niks achter wordt gehouden.