Het gevaar van een vacaturestop
donderdag 16 april 2020
Geen nieuwe mensen aannemen. Zo proberen bedrijven zich te wapenen tegen de effecten van de coronacrisis. Op de korte termijn kan het uitkomst bieden, maar op de lange termijn zijn de gevolgen enorm—met name voor het huidige personeel.
Adviesbureau Berenschot vroeg 150 personeelsfunctionarissen middels een steekproef naar de gevolgen van het coronavirus voor hun werkgever. Ruim een derde van de ondervraagden liet weten dat er bij hen een vacaturestop is ingevoerd. Nog eens 18 procent van de respondenten verwacht dat de organisatie de maatregel op de korte termijn gaat nemen.
Geschrapt
De coronacrisis heeft ook gevolgen voor het bestaande personeel. Volgens dezelfde peiling zegt 30 procent van de ondervraagden dat er is gesneden in de zogeheten flexibele schil. Daarnaast zijn scholings- en trainingsprogramma’s stilgezet, terwijl stages en traineeships volledig zijn geschrapt. Slechts een vijfde van de respondenten zegt dat er momenteel juist meer mensen worden aangenomen.
Een woordvoerder van Berenschot spreekt van verontrustende effecten. Volgens hem ontstaat er een rem op “noodzakelijk onderhoud en ontwikkeling van medewerkers en de organisatie, terwijl het nu zaak is om goed voorbereid uit deze crisis te komen.”
Werkdruk
De coronacrisis heeft ook een effect op de werkdruk. Die is namelijk flink toegenomen, blijkt uit de peiling van Berenschot. Bijna veertig procent van de respondenten geeft een hogere werkdruk te ervaren. Meer dan de helft geeft toe dat zijn of haar productiviteit is gedaald.
Een verhoogde werkdruk resulteert samen met een onzekere situatie in stress. Dit kan leiden tot fysieke en mentale klachten, waaronder slaapproblemen. Deze kosten de Nederlandse economie al jaarlijks 12 miljard euro, maar de verwachting is dat het bedrag dit jaar vanwege de coronacrisis hoger uitvalt.