‘Meeste werkplekken niet bruikbaar na coronacrisis’
dinsdag 14 april 2020
Anderhalve meter. Zo veel afstand moeten we van elkaar houden tijdens deze coronacrisis. Toch is die afstand op het werk lang niet altijd mogelijk, blijkt uit onderzoek van vastgoedadviseur Colliers International.
Gaat de coronacrisis stilletjes liggen, dan zal een terugkeer naar het kantoor niet zomaar plaatsvinden. Experts verwachten een geleidelijke teruggang, net zoals dat in de Chinese stad Wuhan gebeurt, de bakermat van het coronavirus. Daar geldt sinds het opheffen van de lockdown nog altijd een afstandsregel in winkels en kantoren.
Onbruikbaar
Kijken we naar de Nederlandse werkplekken, dan is die afstandsregel in veel gevallen niet mogelijk. Adviseurs berekenen dat zeker de helft van de plekken niet bruikbaar zal zijn. Bovendien is een groot aantal plekken onbruikbaar omdat de bureaus niet meer gedeeld mogen worden op dezelfde dag. Colliers International berekent dat 1,2 miljoen van de 2 miljoen werkplekken niet aan de voorspelde maatregelen zal voldoen.
Harold Coenders, directeur werkplekinnovatie van Colliers International, adviseert bedrijven om nu al aan de slag te gaan met het maken van protocollen voor de heropening van kantoorpanden. Zijn advies is om minimaal één dag in te plannen waarop het volledige team samen op kantoor kan werken.
Applicatie
Technologiebedrijven zijn inmiddels al volop bezig met het vinden van een eigen oplossing. Zo biedt Mapiq een plaform dat op basis van sensoren de drukte op kantoor bijhoudt en het personeel naar vrije werkplekken begeleidt. Daarnaast heeft een van Covid-19 herstelde programmeur van LTO Network een app ontwikkeld die je smartphone laat trillen als die via bluetooth een andere telefoon binnen een straal van anderhalve meter detecteert.