Slaapproblemen kosten Nederlandse economie twaalf miljard per jaar
maandag 13 april 2020
Een goede nachtrust is essentieel voor de gezondheid. Toch hebben veel Nederlandse werknemers last van slaapproblemen. De gevolgen zijn groot—niet alleen voor hen, maar ook voor werkgevers.
De gemiddelde mens slaapt een derde van zijn of haar leven. Dat is ook nodig. Slaap ontspant de spieren, terwijl de hersenen juist actief worden en aan een onderhoudsbeurt beginnen. Dankzij slaap onthouden we wat we overdag hebben geleerd.
De National Sleep Foundations (NSF) adviseert een dagelijkse slaapduur van zo’n zeven tot negen uur per dag voor mensen tussen de 18 en 65 jaar, maar veel Nederlanders weten dat aantal uren niet te halen. Een kwart van de Nederlanders van 25 jaar of ouder (bijna 3 miljoen Nederlanders) zegt problemen te ervaren bij het slapen. Onder de werkende populatie geldt dat voor een op de vijf Nederlanders (19 procent).
Stress
Nederlanders die op onregelmatige werktijden actief zijn, ervaren meer klachten: 40 tot 80 procent van deze werknemers zegt te kampen met slaapproblemen. Onderzoek van TNS NIPO toont dat deze klachten voor 80 procent uit psychische klachten bestaan. Men kan bijvoorbeeld het werk niet loslaten (40 procent) of zegt teveel werk (36 procent), geen plezier in het werk (21 procent) of een moeizame relatie met collega’s te hebben (11 procent).
Al deze problemen hebben een effect op de werkzaamheden. Zo’n vier op de tien slechte slapers geeft aan te kampen met concentratieproblemen en vergeetachtigheid, blijkt uit cijfers van zorgverzekeraar VGZ. Ze zijn prikkelbaar, vatbaarder voor kritiek en minder bestand tegen de druk, tijd en omgeving. Een verstoorde slaapfunctie wordt bovendien vaak in verband gebracht met een depressie, overgewicht, dementie, diabetes type 2 en hart- en vaatziekten.
Initiatief
Bedrijven nemen nauwelijks maatregelen tegen de slaapproblemen van het personeel: slechts tien procent van de bedrijven geeft hier actief aandacht aan. Binnen organisaties waar slaaptekort als een probleem wordt ervaren, zegt zeventig procent van de ondervraagden dat zijn of haar baas geen actie onderneemt. Dit terwijl slaapproblemen de Nederlandse economie jaarlijks zo’n 12 miljard euro kost. Werkgevers verliezen per werknemer met slaapgebrek zo’n 136 euro per dag door extra afwezigheid. VGZ biedt daarom verschillende oplossingen om medewerkers te ondersteunen bij een gezond slaapritme, variërend van een Mindfulness coach app tot verschillende interventies.
Els van der Helm, onderzoeker en eigenaar van de startup Shleep, zegt dat werkgevers meer initiatief moeten tonen om de slaapproblemen van hun personeel op te lossen. “Maak duidelijke afspraken over wat er van medewerkers wordt verwacht omtrent het ’s avonds beantwoorden van mail. Op die manier geef je ze al veel rust.”