Thuiswerken smaakt naar meer
zaterdag 11 april 2020
Het thuiswerken bevalt Nederlanders goed. Zo goed dat het naar meer smaakt. Experts verwachten dan ook dat de coronacrisis structurele gevolgen zal hebben voor de manier waarop we ons werkleven indelen.
Een meerderheid van de Nederlanders vindt het huidige thuiswerken prettig, blijkt uit een enquête van zorgplatform OpenUp. Ongeveer een derde is er minder enthousiast over, terwijl de rest van de ruim 500 ondervraagden er neutraal tegenover staat.
Millennials zijn opvallend genoeg minder enthousiast dan oudere generaties. Slechts 40 procent van de werknemers tussen 18 en 34 jaar vindt het thuiswerken prettig. Het percentage in de groep 35-49 jaar en 50-plussers ligt aanzienlijk hoger (respectievelijk 53 en 51 procent).
“De ogen en oren van een ander zijn voor millennials belangrijker,” zegt oprichter van OpenUp en gz-psycholoog Gijs Coppens. Tegelijkertijd constateert hij dat het thuiswerken vooral in de smaak valt bij mensen met een gezinsleven. “Zij hebben al ritme en structuur door de kinderen en hoeven dat niet uit zichzelf te halen.”
Toekomst
Het merendeel van de thuiswerkers staat dus positief tegenover het thuiswerken. Het smaakt naar meer, ook na de coronacrisis. Maar kan dat ook? Volgens arbeidsrechtadvocaat Maarten van Gelderen hebben werknemers nu al het recht om thuiswerk te verzoeken. “Het is geen hard recht. Ik voorzie ook niet dat het na de coronacrisis in harde wetgeving wordt omgezet, maar ik denk wel dat het thuiswerken echt kan loskomen.”
Minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid voorspelde eerder dat de coronamaatregelen structurele gevolgen gaan hebben voor onze werkomgeving. Tot een definitief einde van de rumoerige kantoortuin zal het waarschijnlijk niet komen, maar gz-psychologen zijn hoopvol dat er in meer cao’s ruimte voor thuiswerken zal komen.