Discussie rond ontslagvergoeding laait verder op
maandag 25 mei 2020
De commotie rond de ontslagvergoeding neemt alsmaar toe. Een nieuw plan van mkb-belangenclubs om deze door de overheid te laten vergoeden, stuit op veel verzet bij vakbond FNV. “Het is hondsbrutaal.”
Het plan om de ontslagboete voor bedrijven te schrappen is sinds de aankondiging door minister Koolmees (Sociale Zaken) het middelpunt der discussie. FNV uitte direct kritiek, terwijl oppositiepartijen PvdA en SP dreigden met een stem tegen het tweede noodpakket.
Sinds afgelopen zaterdag is de discussie verder opgelaaid. Ondernemers- en werkgeversorganisaties presenteerden namelijk een plan om de ontslagkosten van noodlijdende mkb-bedrijven in tijden van deze coronacrisis door de overheid te laten vergoeden. Dit terwijl eerder al de NOW-regeling (Tijdelijke Noodmatregel Overbrugging Werkgelegenheid) voor noodlijdende bedrijven met 13 miljard euro aangevuld.
Hondsbrutaal
FNV-bestuurder Kitte Jong vindt de nieuwe oproep onbegrijpelijk. De financiële steun via de NOW-regeling is volgens haar juist bedoeld om mensen in dienst te houden, niet om hen te ontslaan. “Het is hondsbrutaal om dan ook nog eens te vragen of de overheid de ontslagvergoeding voor haar rekening kan nemen.”
“Ik snap dat bedrijven niet failliet willen gaan,” vervolgt Jong. “Maar ze maken hun omzet juist via hun personeel. Je kunt geen vaste krachten wegsturen en ze later als goedkopere zzp’ers weer inhuren.”
Eigen rekening
Mkb-belangenclubs blijven echter van mening dat horecabedrijven, reisbureaus, sportscholen, retailers en andere bedrijven die door de coronacrisis worden gedwongen hun personeelsbestand te schrappen, simpelweg geen geld hebben voor het betalen van de ontslagvergoeding. Jong kan zich in dat argument niet vinden. “Zo betalen de werknemers via hun eigen belastingen ook nog eens hun eigen ontslagvergoeding.”