Kritiek op nieuw ‘elitair’ ouderschapsverlof
dinsdag 5 mei 2020
Het vernieuwde ouderschapsverlof dat per augustus 2022 ingaat, stuit op veel kritiek. Vakbond CNV en de Stichting voor Werkende Ouders betwijfelen namelijk of alle werkende ouders hier gebruik van kunnen gaan maken.
Ministers Koolmees (Sociale Zaken) en Van Engelshoven (Onderwijs) kondigden vorige week een hernieuwd beleid over het ouderschapsverlof aan. Per 1 augustus 2022 worden namelijk 9 van de 26 weken ouderschapsverlof door de overheid voor de helft doorbetaald, mits deze weken worden opgenomen in het eerste levensjaar van het kind.
Volgens voorzitter Piet Fortuin van vakbond CNV is het een stap in de goede richting, maar nog niet het gewenste resultaat wat hij voor ogen heeft. Fortuin vreest namelijk dat alleen ouders met hogere inkomens van de regeling gebruik kunnen maken. “Mensen met lagere inkomens kunnen met vijftig procent van het loon de hypotheek of de huur niet betalen. Dan gaan ze het verlof niet opnemen.”
Rollenspel
Het CNV vreest bovendien dat het verlof tot een oneerlijke verdeling tussen de partners zal leiden. De vakbond vermoedt dat de vader door de nieuwe regeling minder snel verlof zal gaan opnemen, terwijl de moeder er sneller voor zal kiezen om meer bij het kind thuis te zijn. “De keuze is dan snel gemaakt,” zegt Fortuin. “Degene met het hoogste inkomen blijft werken, oftewel in veel gevallen de man. Het wordt op deze manier een elitair gebeuren, en dat moeten we niet willen.”
Marjet Winsemius, directeur van de Stichting voor Werkende Ouders, vreest ook dat de nieuwe regeling alleen maar rolbevestigend gaat werken. “Vaders blijven doorwerken en moeders blijven langer thuis. Boven laten mannen zich meer leiden door een financiële prikkel, aangezien ze graag zorg willen dragen voor het gezin. Veel vaders zullen zich daarom gaan afvragen waarom ze 9 weken ouderschapsverlof zouden opnemen als die maar voor de helft worden doorbetaald.”
Honderd procent
CNV-voorzitter Fortuin pleit daarom voor een aanpassing van het nieuwe beleid. Ouders moeten volgens hem negen weken lang niet voor de helft, maar voor de volle honderd procent worden doorbetaald. Dit zou moeten zorgen voor een gelijkere verdeling tussen partners in de zorg voor het kind.
Deze aanpassing zou volgens Winsemius ook beter zijn voor het kind. “Voor hen is een goede hechting met beide ouders heel belangrijk. Dit kan alleen lukken als beide ouders evenveel tijd met hen doorbrengen.”