Loonsverhoging voorlopig ver weg
vrijdag 1 mei 2020
Veel Nederlanders kunnen een loonsverhoging vooralsnog op hun buik schrijven. Werkgevers hebben nog veel onzekerheid over de impact van de coronacrisis, met als gevolg dat cao-besprekingen compleet zijn stilgevallen.
Ruim een miljoen werknemers vallen onder een cao die inmiddels is verlopen. Het gaat hier om ongeveer 300 cao’s in onder andere de bouw, glastuinbow, apotheken, drogisterijen en de doe-het-zelfbranche.
Normaliter worden er iedere maand tientallen cao’s met loonsverhogingen afgesloten, maar door de coronacrisis is dat aantal flink gedaald. In april ging het nog slechts acht stuks, een flinke daling ten opzichte van een jaar geleden (38 cao’s). Nog nooit zijn er zo weinig cao’s afgesloten als dit jaar.
Impact
Raymond Puts, directeur van werkgeversorganisatie AWVN, zegt dat werknemers de pijn voor een deel zullen voelen. “Bedrijven hebben te maken met vraaguitval. We moeten alles op alles zetten om banen te behouden. Salarisverhogingen worden een moeilijke zaak. Het is reëel om te stellen dat het richting de nul gaat.”
Werkgevers vegen loonsverhogingen massaal van tafel omdat er volgens hen nog veel onzekerheid is over de impact van de coronamaatregelen. De onderhandelingen worden desondanks later dit jaar in de meeste sectoren weer opgestart. In de cao’s die vóór de coronacrisis zijn afgesloten, werd gemiddeld een loonstijging van 3 procent afgesloten.
Alternatief
Vakbond FNV had het dit jaar het doel een looneis van 5 procent te realiseren. Die eis blijft ondanks de coronacrisis overeind. Puts vind die wens echter onverantwoord. “Het realiteitsgehalte is niet hoog. We moeten creativiteit opzoeken en samen aan de cao-tafel de coronacrisis verslaan.” Het inruilen van loonsverhogingen tegen meer vrije dagen en opleidingen is volgens hem een geschikter alternatief.