‘Maatregelen tegen corona op werkplek schieten tekort’
vrijdag 8 mei 2020
Bouwplaatsen moeten intensiever worden gecontroleerd op de naleving van de coronamaatregelen, waarschuwt vakbond FNV. Veel bouwvakkers zouden vooralsnog een onveilige werksituatie hanteren. Ook in andere branches blijkt het hanteren van een coronavrije werkplek een lastige opgave.
FNV zegt zich te baseren op een rondvraag onder ruim duizend werknemers in de bouw, zowel leden als niet-leden. Ongeveer één op de vijf (19 procent) zou hebben aangekaart dat er op zijn of haar bouwplaats geen passende maatregelen zijn genomen om aan de voorschriften van het RIVM te kunnen voldoen, waaronder het anderhalvemeter-beleid. Ook vermelden sommige werknemers dat er in hun werkomgeving te weinig sanitaire voorzieningen aanwezig zijn om de handen te kunnen wassen.
Peter Roos, FNV-bestuurder Bouw en Wonen, luidt de noodklok. “Het onderzoek toont dat regels veel strenger moeten worden nageleefd om te kunnen blijven doorwerken. De 1,5 metereconomie is op dit moment een feit, dus beschermde maatregelen voor werknemers zijn nog steeds hard nodig.”
Onbruikbaar
Het creëren en in stand houden van een veilige werkomgeving blijkt niet alleen in de bouw een lastige horde. Onderzoekers van Colliers International constateerden vorige maand al dat de meeste werkplekken niet bruikbaar zullen zijn na de coronacrisis. Zo zullen volgens de onderzoekers 1,2 miljoen van de 2 miljoen werkplekken niet aan de coronamaatregelen zoals de afstandsregel kunnen voldoen.
Versoepeling
Het kabinet heeft inmiddels aangekondigd de coronamaatregelen bij enkele contactberoepen stapsgewijs te versoepelen. Zo mogen per 11 mei kappers weer aan het werk, mits zij dat op afspraak doen. De horeca, bioscopen en theaters mogen onder voorwaarden per 1 juni weer de deuren openen.