Meer ontslagen na nieuwe arbeidsmarktwet
dinsdag 19 mei 2020
In de eerste weken van dit jaar zijn er mede door de nieuwe arbeidsmarkt WAB meer werknemers ontslagen dan in diezelfde periode in voorgaande jaren, blijkt uit onderzoek van RTL Z. Met name ouderen zijn hard getroffen.
De nieuwe Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) ging per 1 januari van dit jaar in met als doel het verschil tussen flexibel en vast personeel te verkleinen. Flexwerkers kregen meer zekerheid, terwijl werkenden in vaste dienst bescherming inleverden. Ontslag werd hierdoor makkelijker en goedkoper.
Angst
Arbeidsmarktdeskundigen vreesden vorig jaar al dat de een nieuwe wet zou resulteren in een toename van het aantal ontslagaanvragen. Statistieken van het UWV tonen dat die angst voor een groot deel werkelijkheid is geworden. Bijna 2.000 mensen kregen in januari van dit jaar voor het eerst een werkloosheidsuitkering. Eerdere jaren ging het hier om 1.300 mensen. UWV zegt dat de verlaagde ontslagkosten een mogelijke verklaring kunnen zijn voor de toename, maar benadrukt dit niet uit de cijfers te kunnen halen.
De nieuwe wet is hoe dan ook een bittere pil gebleken voor sommige ouderen. Waren zij in de maanden vóór januari 2020 ontslagen, dan hadden ze een aanzienlijk hogere ontslagvergoeding kunnen claimen. De financiële gevolgen zijn met het oog op het pensioen dus groot.
Meevaller
Toch is volgens arbeidsrechtadvocaten niet elke vrees waarheid geworden. Zo is het ontslaan van een niet goed functionerende werknemer er in de praktijk niet per se makkelijker op geworden. Vakbonden vreesden dat de zogeheten geïntroduceerde cumulatiegrond—waarbij werkgevers onvolledige ontslagredenen mogen optellen om tot een volwaardige ontslagaanvraag te komen—de positie van werknemers flink in het geding zou brengen, maar vooralsnog blijkt dat reuze mee te vallen.