Meer stress door slechte psychologische begeleiding
woensdag 27 mei 2020
De psychische vermoeidheid door werk neemt verder toe. Dat blijkt uit de Monitor Brede Welvaart 2020, dat het CBS eerder deze maand presenteerde. Met name de psychologische dienstverlening schiet op veel vlakken tekort.
Zo’n 17 procent van de Nederlandse werknemers ervaart volgens het onderzoek stressklachten zoals overbelasting, overspannenheid, slapeloosheid of een burn-out. Werknemers ervaren daarnaast schaamte en angst om gezien te worden als de zwakke schakel.
Werkgevers krijgen op hun beurt te maken met ziekteverzuim, met als resultaat hoge maatschappelijke kosten, onderbezette afdelingen en managers die niet weten hoe ze hiermee moeten omgaan. Met name in de coronacrisis hebben laatstgenoemden alle zeilen moeten bijzetten. Het stressniveau is gedurende deze periode namelijk gestegen tot maar liefst 40 procent, met grootschalige ziekteverzuim als gevolg.
Wildgroei
Volgens het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP) ligt de oorzaak van deze klachten voor een deel bij een wildgroei aan psychologische dienstverlening. De laatste jaren hebben er volgens haar tal van ontwikkelingen binnen organisaties plaatsgevonden die de kwaliteit van het werken en het welzijn van de medewerkers schaden. Denk hierbij aan niet onderbouwde psychologische vragenlijsten tot verouderd wetenschappelijk instrumentengebruik. Preventie van stress door onderzoek naar schadelijke arbeidsomstandigheden—bijvoorbeeld zwak leiderschap—zou hierdoor niet van de grond komen.
De titel psycholoog is bovendien op dit moment niet wettelijk beschermd, wat betekent dat iedereen zich in theorie een psycholoog kan noemen. Het NIP pleit daarom voor het opnemen van Arbeid & Organisatiepsychologen in de Arbowet, de Arbeidstijdenwet en de nieuwe Wet vertrouwenspersoon. Alleen zo zouden échte deskundigen in staat kunnen zijn stressklachten effectief aan te pakken.