Sneller een baan door versoepeling bijstand
woensdag 6 mei 2020
Werkzoekenden vinden sneller een baan als de regels voor de bijstand worden versoepeld. Dat blijkt uit een experiment dat is uitgevoerd in vijf Nederlandse gemeenten.
De gemeente Utrecht, Wageningen, Nijmegen, Groningen en Deventer startten eind 2017 na toestemming van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid een experiment. De Participatiewet uit 2015, die mensen in de bijstand verplicht een tegenprestatie te leveren voor hun uitkering, werd hier (deels) opgeheven en vervangen door een systeem waarin mensen in de bijstand meer werden begeleid in de zoektocht naar een baan. De uitkomst van de test verschilde per gemeente, maar bleek in alle gevallen positief.
In Groningen en Wageningen werden werkzoekenden actiever en vonden zij sneller in baan. Ook in Deventer en Utrecht zorgden een betere begeleiding van mensen in de bijstand tot meer uitstroom naar een baan. In Nijmegen werd er geen bewijs gevonden dat een versoepelde bijstand meer werkzoekenden aan het werk krijgt, maar wel bleek dat mensen méér solliciteerden en psychisch beter in hun vel zaten.
Reactie
Volgens wethouder Carine Bloemhoff van de gemeente Groningen bevestigen de resultaten het effect van positieve aandacht. “De Participatiewet in zijn huidige vorm is gericht op verplichtingen en sancties. Wij willen dat deze wet wordt aangepast naar een methode gericht op meer ruimte, vertrouwen en individuele begeleiding van mensen in de bijstand.”
Het ministerie van Sociale Zaken heeft aangekondigd op 1 juni op de onderzoeken te reageren met een brief aan de kamer.