Veel kritiek op schrappen ontslagboete
dinsdag 12 mei 2020
De aankondiging van het nieuwe steunpakket aan door de coronacrisis getroffen bedrijven stuit op veel kritiek. Met name het plan om de ontslagboete te schrappen zorgt voor veel ophef.
Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken kondigde vorige week in de talkshow Op1 een nieuw pakket aan steunmaatregelen voor bedrijven aan. Het huidige en eerste pakket loopt eind mei af. Per juni zal deze worden vervangen door een nieuw steunpakket.
Daarin zal de ontslagboete voor bedrijven verdwijnen, wat betekent dat zij zonder het krijgen van een boete weer werknemers mogen ontslaan. Volgens minister Koolmees is het namelijk onvermijdelijk is dat sommige bedrijven het aantal banen zullen reduceren.
Onverantwoord
De aangekondigde maatregel zorgt voor grote frustratie bij vakbond FNV. “Als je mensen zonder boete mag ontslaan, verdwijnt de prikkel om tijdens de steunmaatregelen te investeren in werknemers,” zegt arbeidsvoorwaardencoördinator Zakaria Boufangacha. “Dan gaan werknemers zich nog meer berekend richten op het kortetermijnbelang van hun onderneming.” Boufangacha vreest dat het samenlevingsbelang van behoud van werkgelegenheid en inkomens door het nieuwe steunpakket naar de achtergrond verdwijnt. “Dat is geen verantwoorde manier van omgaan met het geld van de belastingbetaler.”
FNV zegt zeggenschap te gaan eisen bij het toekennen van de nieuwe staatsteun. Volgens de vakbond is het belangrijk dat bedrijven pas de steun krijgen als er overeenstemming is bereikt met de vakbonden. Alleen op deze manier zijn er volgens het FNV “goede afspraken” mogelijk over werkgelegenheid, scholing en andere regelingen voor werkende.
Versoepeling
Oppositiepartijen PvdA en SP hebben inmiddels gedreigd tegen het tweede noodpakket te stemmen als de ontslagboete definitief wordt geschrapt. De Koninklijke Horeca Nederland (KHN) pleit op zijn beurt voor een versoepelde ww, omdat ontslagen in de horeca volgens de branchevereniging onvermijdelijk zijn. “Op veel plekken is de omzet nul,” zegt directeur Dirk Beljaarts. “Daar snapt de politiek echt wel dat er mensen uit moeten.”