Waarom de baas niet jouw temperatuur mag meten
vrijdag 22 mei 2020
De coronamaatregelen worden versoepeld, dus keren steeds meer Nederlanders terug naar de werkplek of straks naar de horeca. Maar onder welke voorwaarden? Mag een werkgever bijvoorbeeld zomaar de temperatuur van werknemers én bezoekers meten?
Werkgevers mogen volgens de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) in principe geen medische gegevens van werknemers verzamelen, tenzij dat gebeurt onder strikte voorwaarden. De werkgever mag het bijvoorbeeld niet zelf doen. Het meten moet worden uitbesteed aan de bedrijfsarts of aan de werknemer zelf.
De gemeten temperatuur mag vervolgens niet worden doorgegeven aan de werkgever. Sterker nog, de meting mag niet worden gekoppeld aan een ‘actie’. Denk hierbij aan lampje dat groen gaat branden of een muziekje dat gaat afspelen als de meting is geslaagd. Nabije collega’s en bezoekers kunnen dit namelijk zien of horen, wat volgens de AP een inbreuk op de integriteit van het lichaam betekent, en dus een inbreuk op de privacy. Zij kunnen namelijk op basis van deze acties conclusies trekken over de gezondheid van de medewerker.
Dilemma
Werkgevers staan hierdoor voor een op het oog onmogelijk dilemma. Enerzijds heeft zij de wettelijke verplichting haar personeel en bezoekers een veilige omgeving te bieden, maar anderzijds worden de mogelijkheden beperkt in verband met privacyregels.
In de privacywetgeving staan wel vaker belangen ongemakkelijk tegenover elkaar, beseft ook Evert Verhulp, hoogleraar arbeidsrecht aan de Universiteit van Amsterdam. Toch is bij temperatuurmetingen het nut en de noodzaak volgens hem niet groot genoeg om de schending van de privacy te rechtvaardigen. “Een verhoogde temperatuur betekent niet direct dat iemand corona heeft, terwijl de inbreuk wel groot is. Als ik straks met een ontsteking in mijn grote teen langs zo’n warmtemeter ga en mijn collega’s zien dat, zit ik voortaan alleen in de kantine.”
Schijnvertoning
Juist het feit dat temperatuurmetingen warmte-uitstralingen registreert, maakt van de hele meting een schijnvertoning, zegt Ernst Jurgens van de Nederlandse Vereniging voor Bedrijfsgeneeskunde (NVAB). “Als je koorts hebt en je staat op de tocht, krijg je misschien toch een groen licht. Heb je net intensief naar het kantoor gefietst, dan krijg je misschien rood. Daar zit een enorme foutmarge.”