Een op de zes werknemers voelt zich overbodig
woensdag 10 juni 2020
Ruim 17 procent van de Nederlandse werknemers voelt zich overbodig op de werkvloer, blijkt uit onderzoek van de Antwerp Management School. Met name werknemers die lang in dienst zijn en dagelijkse routines uitvoeren hebben het mentaal zwaar.
Bijna één op de vijf werknemers zegt over veel vaardigheden te beschikken die niet meer als waardevol worden gezien. Tegelijkertijd vreest een kwart dat zijn of haar functie bij een toekomstige reorganisatie op de tocht staat. Met name in de handel, logistiek en transport maakt men zich grote zorgen.
Hoogleraar Ans de Vos van Antwerp Management School merkt dat deze werknemers met kopzorgen voor hun werk met name functiespecifieke kennis toepassen. Het gevolg is dat zij hun algemene vaardigheden minder hoog inschatten. “Hierdoor denken ze minder kans te hebben bij een reorganisatie of baanwissel.”
Potentie
De vrees van de werknemers blijkt gegrond als we kijken naar de geringe potentie die werkgevers in een deel van hun medewerkers zien. Een kwart van de werkgevers is bijvoorbeeld van mening dat het merendeel van het personeel niet capabel is om door te groeien binnen het bedrijf. Daarnaast verwachten zij dat sommige medewerkers binnenkort helemaal overbodig worden als technologische middelen zich verder blijven ontwikkelen.
Doorgroeimogelijkheden
Het merendeel van de ondervraagden (veertig procent) denkt het gevoel te hebben in zijn of haar bedrijf de ondersteuning te krijgen om zich verder te ontwikkelen. Een op de vijf is echter van mening dat hier te weinig ruimte voor is. Nog eens 18 procent geeft aan dat elke vorm van feedback ontbreekt.