‘Enorm personeelstekort in de zorg op komst’
zaterdag 20 juni 2020
Het kabinet moet zo snel mogelijk voorkomen dat de zorg met een groot personeelstekort komt te zitten. Dat concludeert de Sociaal Economische Raad (SER) in een rapport over de zorg van de toekomst.
De SER werd in 2018 gevraagd onderzoek te doen naar de stijgende zorgkosten. Twee jaar en een coronacrisis later publiceert zij het rapport, inclusief een extra hoofdstuk over de impact van het coronavirus. De conclusie: snel ingrijpen is noodzakelijk om te voorkomen dat de kwaliteit van de zorg drastisch afneemt.
De coronacrisis heeft een vergrootglas gelegd op de conclusie van het rapport, zegt SER-voorzitter Mariëtte Hamer. “Op dit moment werken er zo’n 1,4 miljoen mensen in de zorg, maar we schatten dat er in 2040 meer dan 2 miljoen werknemers nodig zullen zijn. We gaan dus heel veel mensen tekort komen.”
Ruimte
De werkdruk van het zorgpersoneel verdient extra aandacht. Juist nu, zegt Hamer. “Mensen hebben vaak het gevoel dat ze in een keurslijf van regels moeten werken. Als we die zorg zo belangrijk vinden, laten we er dan voor zorgen dat meer mensen dit werk willen gaan doen, en dat we die mensen ook meer de ruimte geven.”
Het coronavirus heeft volgens het rapport een aantal veranderingen in de zorg zelfs doen versnellen. Zo zou er nu veel meer ruimte zijn voor digitalisering.
Rompslomp
Een grote groep verliest of heeft al tijdens de coronacrisis zijn of haar baan verloren. Volgens Hamer vormen deze mensen stuk voor stuk potentiële kandidaten voor in de zorg, dus is het zaak om die overstap voor hen zo aantrekkelijk mogelijk te maken. De administratieve rompslomp moet daarom drastisch worden verminderd, terwijl zorgverleners meer tijd moeten krijgen voor hun daadwerkelijk beroep.
Limburg
Ook in Limburg wordt er al enige tijd aandacht gevraagd voor de zorg. Zo startten Limburgvac, Zorgnet Limburg en QMusic Limburg begin april de campagne Laat je zorghart opnieuw spreken voor Limburg met als doel meer handen voor de zorg beschikbaar te stellen.