Verwachte wet tegen etnisch profileren stuit nu al op kritiek
dinsdag 16 juni 2020
Meer diversiteit en minder racisme op het werk. Dat is het doel van een nieuwe arbeidsmarktwet die naar verwachting dit najaar in werking treedt. Maar of deze wet daadwerkelijk een verschil gaat maken? “Op deze manier ben je werknemers met een migratieachtergrond zo weer kwijt.”
Racisme is vooral dezer dagen een veelbesproken onderwerp. Ook in Nederland. Zo heeft de Belastingdienst erkend zich jarenlang schuldig te hebben gemaakt aan etnisch profileren, terwijl Nederlandse vestigingen van sportschoolketen CrossFit afgelopen week openlijk worstelden met racistische uitspraken van (de inmiddels opgestapte) topman Greg Glassman.
Arbeidsmarktwet
Dat racisme ook in het Nederlandse bedrijfsleven een probleem is, blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Amsterdam. Sollicitanten met een migratieachtergrond ontvangen namelijk bij gelijke geschiktheid, ongeacht cijfers en aanbevelingen op hun cv, tot 15 procentpunten minder reacties van werkgevers dan kandidaten zonder migratieachtergrond.
Om deze etnische profilering aan te pakken treedt naar verwachting dit najaar een nieuwe arbeidsmarktwet in werking. Werkgevers zullen dan voortaan bij een vacature moeten aangeven hoe de werving en selectie verlopen én hoe zij hierbij discriminatie trachten te voorkomen. Voldoen zij hier niet aan, dan riskeren zij een boete tot 4.500 euro.
Werkklimaat
Toch verandert deze nieuwe wet niets aan het werkklimaat, waarschuwt hoogleraar sociale en organisatiepsychologie Jojanneke van der Toorn. Komen mensen met een migratieachtergrond door de sollicitatieprocedure, dan betekent dit niet dat zij zich meteen thuis zullen voelen op de werkvloer. “Mensen die tot een minderheidsgroep behoren hebben al snel het gevoel dat ze niet gezien worden en dat ze in een mal moeten. Op die manier ben je ze ook zo weer kwijt. Ontwikkel een duidelijke visie met concrete doelen voordat je allerlei losse acties onderneemt. Kijk vervolgens of je die doelen behaalt en verbind daar consequenties aan.”
De focus zou volgens Van der Toorn niet op de instroom, maar op de uitstroom van divers talent moeten liggen. Ze pleit daarom voor een wet waarbij de diversiteit én inclusie op de werkvloer kan worden gemonitord.