Ontslaggolf in horeca en catering
woensdag 15 juli 2020
De ontslagen in de horeca- en cateringsector stapelen zich in rap tempo op. Duizenden horecamedewerkers zijn inmiddels door de coronacrisis hun baan verloren. Vakbond FNV en brancheorganisatie ONCE zien het met lede ogen aan.
Het aantal bedrijven dat in het personeelsbestand snijdt, groeit met de week. Cateraar Maison van den Boer en Postillion Hotels hebben al een groot deel van hun werknemers laten gaan, terwijl horeca-uitzendbureau Mise en Place volledig faillissement heeft aangevraagd. Dinsdag maakte La Place ook nog eens bekend een kwart van haar filialen te sluiten. De restaurantketen hoopt desondanks ontslagen zoveel mogelijk te voorkomen.
Volgens Edwin Vlek, sectorbestuurder bij FNV Horeca, is het slechts uitstel van executie. Sterker nog, hij vreest dat dit nog maar het begin is van een ontslagronde in de horeca- en branchesector. “Restaurants en hotels krabbelen mondjesmaat op, maar in de bedrijfs- en evenementcatering blijft de situatie nijpend.”
Festivals
De intelligente lockdown naar aanleiding van de coronacrisis heeft bij veel organisaties roet in het eten gegooid—niet alleen bij festivals, maar ook bij diens cateraars. “Veel bedrijven in de eventcatering zijn afhankelijk van enkele grote evenementen in het jaar. Als die wegvallen, raakt de buffer op, met als gevolg dat werkgevers noodgedwongen moeten snijden in het personeel.”
Ontslag
Michiel Meier Mattern, voorzitter van catering branchevereniging ONCE, ziet eveneens het begin van een ontslaggolf. “De eerste ronde betekende werkloosheid voor veel flexwerkers en oproepkrachten, maar sinds de intrede van de nieuwe ontslagregeling zien we ook een golf ontstaan onder vaste werknemers.”
De nieuwe NOW-regeling is volgens Mattern weliswaar gunstig voor kleien cateraars, maar niet voor middelgrote en grote organisaties. “Bij grotere partijen zoals Maison van den Boer is het door de zwaardere lasten juist moeilijker geworden.”