Terugval op burn-out groter door coronacrisis
donderdag 16 juli 2020
Terugkeren op de werkvloer na een burn-out is al lastig, maar al helemaal na de coronacrisis. Door het thuiswerken en de eindeloze videovergaderingen is de kans op een terugval groter dan ooit. “De stress stapelt zich op tot mensen het niet meer kunnen reguleren.”
Een terugkeer op de werkvloer na een burn-out is niet vanzelfsprekend. Het gebeurt in kleine stappen en onder begeleiding, maar door de nieuwe werksituatie is die begeleiding en de sociale steun stukken minder. Door het thuiswerken, de videovergaderingen en een gebrek aan collega’s zijn er meerdere valkuilen ontstaan die het re-integreren op de werkvloer bemoeilijken.
Extra zorgen
De coronacrisis zorgt bovendien voor extra zorgen bovenop de burn-outstress, zegt hoogleraar arbeids- en organisatiepsychologie Arnold Bakker. “De werkstress wordt versterkt door het eindeloos piekeren over corona. De stress stapelt zich op tot mensen het niet meer goed kunnen reguleren.”
De stress kan worden verminderd door het werk intrinsiek motiverend te maken, maar juist die motivatie is volgens Bakker in de nieuwe (thuis-)werksituatie ver te zoeken. “Die assertieve houding is juist ontzettend zwaar voor mensen met een burn-out. Zeker op afstand is dat lastig vol te houden.”
Voordeel
Toch kleven er aan het re-integreren in de nieuwe thuiswerksituatie niet alleen maar nadelen. De prikkels op kantoor zijn er bijvoorbeeld even niet, terwijl men ook meer tijd heeft om zich op zichzelf en het gezin te focussen. “Dat is goed voor degenen die juist vanwege prikkels of een conflict op de werkvloer thuis zijn komen te zitten,” zegt Bakker.
Samen
Bij de werkgevers van een aantal re-integrerende werknemers zijn of gaan de kantoren langzaam weer open. Bakker adviseert laatstgenoemden tegelijkertijd met de leidinggevende naar de werkplek te komen. “Zo kan je iemand zien werken en eindelijk weer op sociale wijze face to face gesprekken voeren.”