Thuiswerkers kosten de kantine de kop
dinsdag 28 juli 2020
Niet alleen het kantoor, maar ook de kantine ligt er door de coronacrisis verlaten bij. De gevolgen zijn groot. Vakbonden vrezen dat een kwart van de banen bij cateringbedrijven binnenkort verdwijnt.
De coronacrisis heeft de cateringbranche volledig op haar kop gezet. Begin dit jaar werd er nog volop personeel gezocht, maar door het huidige gebrek valt het ene ontslag na de ander. Mise en Place heeft inmiddels het loodje gelegd, terwijl Maison van den Boer een uiterste inspanning doet om een faillissement te vermijden. Bij Sodexo, een van de grootste cateraars van Nederland, worden er zeker 800 van de 300 banen geschrapt.
Vakbond FNV verwacht dat de coronacrisis en de thuiswerksituatie zo’n 4000 tot 5000 arbeidsplaatsen zal kosten. Bovendien is het nog maar de vraag wanneer de overheid werkgevers het groene licht geeft om hun personeel weer naar het kantoor (en dus de kantine) te laten komen. Vooralsnog geldt nog altijd het dringende advies om zo veel mogelijk vanuit huis te werken.
Avondeten
Cateringbedrijven zoeken inmiddels volop naar nieuwe manieren om de klant te bedienen en hun eigen voortbestaan te realiseren. Zo rijdt cateraar PDX met maaltijdkarren rond en worden er op social media professionele fotoshoots gepresenteerd van de broodjes, salades en andere gerechten. “We willen daarnaast kijken of we naast lunches ook meer dinergerechten à la carte kunnen aanbieden, zodat je niet zelf hoeft te koken.”