Vrouwelijke werknemers zwaarder getroffen door coronacrisis
woensdag 22 juli 2020
Vrouwen zijn op werkvlak vaker de dupe bij economische tegenslag dan mannen, blijkt uit onderzoek van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). De ongelijkheid tussen man en vrouw lijkt door de economische gevolgen van de coronacrisis dan ook verder op te lopen.
Toerisme, horeca en detailhandel: drie sectoren die zwaar zijn getroffen door de coronacrisis en waarin thuiswerken niet altijd een optie is. Het zijn ook drie sectoren waarin relatief meer vrouwen werken. Dit maakt hen kwetsbaar, waarschuwt het IMF. Directeur Kristalina Georgieva trekt daarom rigoureus aan de bel.
De overheid moet met een doordacht beleid ingrijpen, stelt ze in een blog voor. Kwetsbare groepen moeten voortaan meer inkomenssteun krijgen, terwijl kleine bedrijven en zelfstandigen meer steun moeten ontvangen. “Wat goed is voor vrouwen, is uiteindelijk goed voor het aanpakken van inkomensongelijkheid, economische groei en veerkracht.”
Armoede
Het IMF voerde onderzoek over heel de wereld. In de Verenigde Staten constateerde zij dat de werkloosheid onder vrouwen het afgelopen kwartaal twee procentpunten hoger was dan bij mannen. Ruim de helft van de vrouwen (54 procent) in sociale sectoren kan daarnaast niet op afstand werken. In Brazilië is dit maar liefst bij twee op de drie vrouwen het geval.
“In Colombia is de armoede onder vrouwen met 3,3 procent toegenomen,” schrijven de onderzoekers. “De VN schat dat door de pandemie het aantal mensen dat in armoede leeft op 214 miljoen zal uitkomen, waaronder veel vrouwen en meisjes.” Tegelijkertijd constateren de onderzoekers in ontwikkelingslanden een zorgelijke trend: meisjes worden nu al van school gehaald om te werken en te helpen het gezin te onderhouden.
Lichtpunt
Toch blijkt er ook een lichtpunt uit het onderzoek. Nu de lockdown in meerdere landen langzaam wordt opgeheven, gaan vrouwen steeds meer terug aan het werk, waaronder veel moeders die tijdelijk het thuisonderwijs voor hun kinderen verzorgden.