
'Emotionele pandemie' op komst
woensdag 26 augustus 2020
Er is niet alleen sprake van een tweede coronagolf, maar binnenkort ook van een mentale golf. Psychologen merken dat steeds meer Nederlanders zich ernstige zorgen maken over de toekomst. Burn-outs liggen hierdoor massaal op de loer. “Vier miljoen Nederlanders staan op omvallen.”
Het zijn nog altijd onzekere tijden. De ene sector blijft in spanning of de coronasteun wordt verlengd, terwijl men in de ander alle zeilen moet bijzetten om verdere ontslagen te vermijden. Dit alles heeft ook zijn tol op de werknemer. Kan ik dit jaar nog op vakantie? Kan ik terug op kantoor of moet ik blijven thuiswerken? Heb ik straks überhaupt nog werk?
Al dat gepieker eist op den duur zijn tol. “In een normale situatie telt Nederland 1 miljoen verborgen burn-outs,” zegt neuropsycholoog Erik Matser. “Dat zijn mensen die als de stress toeneemt binnen drie tot zes maanden omvallen. Door de coronacrisis is dat aantal verviervoudigd, waardoor vier miljoen Nederlanders op omvallen staan.”
Emotionele pandemie
Volgens Matser kan men zijn of haar piekergedachten niet meer van zich afschudden door een opeenstapeling van slecht nieuws. Hij spreekt daarom van een emotionele pandemie. “Als dit zo doorgaat hebben we over een half jaar niet alleen een virologische tweede golf, maar ook een mentale golf. De geestelijke gezondheidszorg is daar niet klaar voor.”
Houvast
Het stressniveau van de gemiddelde Nederlander is door de coronacrisis naar ongekende hoogte gestegen. Volgens psycholoog Janske van Eersel komt dat niet alleen door het slechte nieuws, maar ook door het vervallen van routines. “Op donderdagavond voetballen en op vrijdag naar de bioscoop. Het zijn structuren die ons normaliter houvast geven, maar nu verdwenen zijn.”
Transparantie
Werkgevers kunnen piekerende werknemers enigszins ontzorgen door ze openheid van zaken te geven, meent Van Eersel. “Werknemers waarderen die openheid. Deel hen daarom mee als het slecht gaat. Zeg wanneer je het zelf ook niet weet dat je niet verder dan drie maanden vooruit kunt kijken. Zo voorkom je dat ontslag uit het niets komt en dat men bitter en boos vertrekt.”