Grootste afname werkgelegenheid in Europa ooit
donderdag 20 augustus 2020
Nog nooit zijn er zoveel banen in Europa verdwenen als in het afgelopen kwartaal, blijkt uit cijfers van statistiekbureau Eurostat. Het is de grootste afname sinds het begin van de metingen in 1995.
COVID-19 houdt huis in Europa. De hoeveelheid werk in de eurozone is in drie maanden tijd met 2,8 procent gedaald, terwijl de economie met maar liefst 12,1 procent is gekrompen. Met name die van Spanje (-18 procent) en Hongarije (-14,5 procent) hebben de afgelopen maanden zware klappen moeten incasseren.
In Nederland is de daling van het aantal banen met 3 procent relatief laag. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) komt dit met name dankzij de vroege overheidssteunmaatregelen.
Het aantal gewerkte uren is de afgelopen maanden wel bovengemiddeld gedaald: -6,1 procent. Dit komt door een grote groep mensen die dankzij de overheidssteun wel hun baan behielden, maar in de praktijk niet werkten. De verwachting is dat een deel van deze groep alsnog zijn of haar baan zal verliezen als de coronacrisis blijft aanhouden.
Flexcontracten
Flexwerkers zijn door heel Europa de dupe van de coronacrisis. Cijfers van de Organisatie voor Economische Ontwikkeling en Samenwerking (OECD) tonen dat veertig procent van de mensen die werken in de zwaarst getroffen sectoren (toerisme, horeca) in handen zijn of waren van een flexibele arbeidsovereenkomst. Veel van hen komen niet in aanmerking voor financiële steun.
Ook in Nederland raakten veel flexwerkers hun baan kwijt. De daling van het aantal flexcontracten was het afgelopen kwartaal groter dan de toename van het aantal banen. Voor het eerst, concludeert het CBS.