'Helft van de banen in evenementensector in gevaar'
maandag 17 augustus 2020
Ontvangt de evenementensector in oktober geen verlengde overheidssteun, dan kost dat nog dit jaar de helft van de werknemers de kop. Dat is de grote angst van festival- en congresorganisatoren en hun leveranciers. “Het is eigenlijk al knap dat bedrijven het zo lang uithouden.”
De evenementensector ligt door de coronacrisis compleet op haar gat. Daar waar de versoepeling van de coronamaatregelen en het goede zomerweer voor een flinke opsteker in de horeca en het toerisme hebben gezorgd, blijven festivals, concerten en evenementen nog altijd met lege handen achter. Ze vinden geen doorgang, en als ze doorgaan blijft de opkomst minimaal.
“Je kunt wel weer wat, maar met een fractie van de normale bezoekersaantallen zijn evenementen niet rendabel te maken.” Dat zegt Riemer Rijpkema, directeur van CLC-vecta, de branchevereniging van bedrijven in de zakelijke evenementenbranche. “Als dit veel langer gaat duren, moet heel het bedrijfsmodel veranderen. Dat gaat sowieso leiden tot afslanking en verdwijning van bedrijven die de balans niet juist krijgen.”
André Rieu
Rijpkema is niet de enige die aan de bel trekt. Bedrijven uit de evenementensector zetten afgelopen week honderden bekende gebouwen in Nederland in rood licht—een actie om aandacht te vragen voor de groeiende zorgen in de sector. André Rieu liet diezelfde week weten dat zijn bedrijf volgend jaar bankroet zal zijn als de overheidssteun voor de sector dit jaar niet wordt voortgezet. “Houdt dit nog een jaar aan, dan ben ik failliet. En met mij 95 procent van alle entertainmentbedrijven.”
Piramide
Het economische belang van de evenementensector is dan ook groot, zegt Gert-Jan Gomes, voorzitter van de Vereniging Technisch Toeleveranciers Evenementen (VTTE). “Er werken 100.000 werknemers in de sector die samen goed zijn voor een omzet van 7,4 miljard euro. Het publiek ziet alleen de mensen op het podium, maar er zit een piramide van toeleveranciers achter. Hun gemiddelde omzet is sinds maart met 85 procent gedaald. Bedrijven vallen om, mensen gaan elders werken en het is nog maar de vraag of je die ooit terugkrijgt.”
Noodzaak
Zowel Rijpkema als Gomes verwachten dat minstens de helft van de werknemers in de sector dit jaar zijn of haar baan zal verliezen als een verlenging van de overheidssteun uitblijft. “Het is eigenlijk al knap dat bedrijven het zo lang uithouden,” zegt Gomes. “Veel ondernemers hebben hun spaarpotten aangesproken, maar die beginnen nu leeg te raken. Voortzetting van de steun is gewoon noodzaak.”