‘Nederland doet te weinig voor gelijke kansen op het werk’
zaterdag 22 augustus 2020
Nederland spant zich te weinig in in de strijd voor gelijke lonen tussen man en vrouw, vindt het Europees Comité voor Sociale Rechten. De organisatie beweert zelfs dat de Nederlandse overheid zich niet houdt aan het Europees Sociaal Handvest, het recht op gelijke kansen en behandeling op het werk.
Het Europees Comité voor Sociale Rechten (de toezichthouder van de Raad voor Europa) erkent dat de Nederlandse overheid maatregelen neemt om de loonkloof tussen man en vrouw te dichten, maar constateert dat het gewenste resultaat vooralsnog uitblijft. De organisatie vindt bovendien dat werkgevers meer gedwongen moeten worden hun beloningssystemen te openbaren. “Dat zou het met name voor vrouwen makkelijker maken om te vragen voor gelijk loon voor hetzelfde werk.”
Cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) onderstrepen de zorgen van de toezichthouder. Vrouwen verdienden in 2018 gemiddeld 19 procent minder dan mannen in het bedrijfsleven en 8 procent minder dan mannen bij de overheid. Dit heeft meerdere oorzaken. Vrouwen werken relatief meer in deeltijd, terwijl zij ook vaker werken in sectoren met lagere salarissen (bijvoorbeeld de horeca). Desalniettemin krijgen vrouwen ook in sectoren met hogere salarissen zonder goede reden minder betaald voor hetzelfde werk dan hun mannelijke collega’s.
Kwetsbaar
De economische ongelijkheid dreigt momenteel verder op te lopen. De coronacrisis treft met name de horeca, detailhandel en toerisme—drie sectoren waarin relatief meer vrouwen werken en waarin thuiswerken niet altijd een optie is. Werkende vrouwen worden hierdoor nog kwetsbaarder. Kristalina Georgieva, directeur van het IMF, adviseert overheden dan ook direct in te grijpen met meer inkomenssteun. “Wat goed is voor vrouwen, is uiteindelijk goed voor het aanpakken van inkomensgelijkheid, economische groei en veerkracht.”