Werkloosheid loopt verder op
vrijdag 21 augustus 2020
De werkloosheid blijft maar stijgen. In de maand juli is het officiële aantal werklozen opgelopen tot 419.000 mensen—146.000 meer dan aan het begin van de coronacrisis. Toch vertellen deze cijfers niet het volledige verhaal.
Cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) tonen dat de werkloosheid in de maand juli verder is gestegen naar 4,5 procent. Toch is de toename relatief lager ten opzichte van die in juni. Destijds kwamen er 73.000 werklozen bij, maar in juli waren dat er slechts 18.000. Alles bij elkaar opgeteld bedraagt het aantal verloren banen sinds het uitbreken van de coronacrisis meer dan 320.000.
Vertekend beeld
Het CBS plaats wederom de kanttekening dat deze cijfers niet het volledige verhaal vertellen. Dit komt door de gehanteerde definitie van werkloosheid. Men gaat er van uit dat iemand pas officieel werkloos is als hij of zij geen baan heeft, maar wel op zoek is naar een baan én hiervoor direct beschikbaar is. Niet iedereen die zijn of haar baan is verloren voldoet aan deze criteria—met name in sectoren waarin er nog altijd weinig werk beschikbaar is (horeca, toerisme, cultuur- en evenementensector).
“Vooral in april waren er heel veel mensen die hun baan kwijtraakten, maar thuis bleven zitten omdat ze de kans op het vinden van een nieuwe baan toch niet zo groot achtten,” vertelt hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen. “Of simpelweg omdat ze geen werk konden zoeken vanwege de coronamaatregelen. Die mensen keren nu langzaam terug op de arbeidsmarkt, waardoor ze alsnog onder de definitie vallen.”
Jongeren
Onderzoek van het CBS toont dat met name jongeren fors zijn geraakt door de gevolgen van de pandemie. Zo’n 11 procent van de jongeren tussen de 15 en 25 jaar zit momenteel zonder werk. Bij mensen tussen de 25 en 45 jaar is de werkloosheid fors lager (3,7 procent), terwijl de groep tussen de 45 en 75 jaar relatief de minste werkloosheid ervaart (2,6 procent).
Op zoek naar een baan? Bekijk hier interessante vacatures in Limburg.