Deze werknemers zitten het meest zonder baan
vrijdag 18 september 2020
Bijna 340.000. Zoveel Nederlanders hadden na het eerste kwartaal van dit jaar geen baan meer. Onder hen vinden we veel werknemers uit de transport en logistiek, maar ook receptionisten en boekhouders.
Ongeveer 208.000 mensen hebben later dit jaar alsnog een nieuwe baan gevonden, wat betekent dat het aantal mensen met een betaalde baan vooralsnog is afgelopen met 132.000. Opmerkelijk, want het aantal werkenden stijgt normaliter in het tweede kwartaal. Het CBS spreekt dan ook van een trendbreuk.
Werknemers in de bedrijfseconomische en administratieve sector zijn volop aanwezig in de groep Nederlanders die in het tweede kwartaal geen baan meer hadden: 32.000 van hen waren drie maanden eerder nog actief als bijvoorbeeld receptionist, telefonist of boekhouder. Het aantal medewerkers uit de transport en logistiek dat in het tweede kwartaal zijn of haar baan verloor bedraagt 26.000. Dat getal is bijna twee keer zo groot dan dat van een jaar eerder (14.000). Met name taxichauffeurs, vrachtwagen- en bestelwagenchauffeurs en laders en lossers raakten de afgelopen periode hun baan kwijt.
Commerciële sector
De cijfers van het CBS tonen dat iets meer mannen geen werk meer hadden na het eerste kwartaal in vergelijking met vrouwen: 175.000 tegenover 163.000. Dit omdat het percentage mannelijke werknemers aanzienlijk groter is in de transport en logistiek—de sector waar dus zware klappen vallen. In de zorg en in commerciële beroepen verloren juist iets meer vrouwen hun baan.
Jongeren zijn misschien wel de voornaamste slachtoffers van de coronacrisis. In de transport en logistiek raakten zij het meest hun baan kwijt, gevolgd door de horeca en de commerciële sector.