Minder overwerkers, maar meer overuren
zaterdag 19 september 2020
De coronacrisis heeft niet alleen het werken, maar ook het overwerken drastisch veranderd. Het aantal mensen dat overwerkt is in de thuiswerksituatie namelijk gedaald, blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau TNO. Toch is het aantal gewerkte overuren juist toegenomen.
Ruim 10.000 Nederlanders hebben in juni een uitgebreide enquête ingevuld. Ongeveer 44 procent van de ondervraagden heeft hierin aangegeven vanuit huis te werken. Twee derde van hen doet dat volledig vanuit thuis, terwijl een derde ook deels op locatie werkt.
Een derde van de thuiswerkers is de afgelopen periode meer gaan werken dan vóór de crisis. Tegelijkertijd wordt er minder overgewerkt. Normaliter deed driekwart van de ondervraagden dat wel eens, maar sinds de crisis is dat percentage gedaald naar 61 procent. Zij die overwerken deden dat voorheen gemiddeld vier uur per week, maar medio 2020 is dit gestegen naar maar liefst elf uur per week.
“Minder mensen werken over, maar de mensen die dat wel doen werken juist meer uren over,” zegt onderzoeker Wendela Hooftman. “Iemand op de financiële afdeling bij een luchtvaartmaatschappij heeft het bijvoorbeeld heel druk met de afhandeling van de vouchers, maar een stewardess dan weer niet.”
Burn-out
Zes op de tien werknemers geeft aan dat de thuiswerksituatie niet heeft geleid tot een verstoring van de balans tussen werk en privé. Tegelijkertijd blijft het aantal burn-outklachten met 17 procent onverminderd hoog. Wel heeft er een verschuiving plaatsgevonden, zegt Hooftman. “De zorg heeft het onderwijs voorbijgestreefd als het gaat om burn-outklachten op locatie. Bij thuiswerken scoort het onderwijs nog wel het hoogst, terwijl de klachten bij ICT’ers fors zijn toegenomen.”