Mogelijk thuiswerkvergoeding op komst
dinsdag 1 september 2020
Vakbond FNV gaat met werkgevers om de tafel zitten om te onderhandelen over een thuiswerkregeling. Hierbij wordt er niet alleen gekeken naar een financiële vergoeding voor de werknemer, maar ook naar diens privacy en de combinatie tussen werk en privé.
FNV constateert na eigen onderzoek dat vier op de vijf leden een thuiswerkregeling willen nu het thuiswerken langer gaat duren. De vakbond gaat proberen die wens te vervullen. Daarbij zet zij ook in op een betere balans tussen werk en privé, bijvoorbeeld door thuiswerkers het recht te geven om in de avond en het weekend voor de werkgever onbereikbaar te zijn.
De vakbond wil bovendien afspraken maken over het recht om zowel thuis als op kantoor te werken. Driekwart van de ondervraagden zegt dit te willen doen omdat het thuiswerken op de lange termijn zowel voor- als nadelen heeft. Het ontbreken van reistijd (72 procent), het hebben van een verhoogde concentratie (39 procent) en het boeken van een hogere productiviteit (38 procent) worden gezien als de belangrijkste voordelen, terwijl het gebrek aan collega’s en sociale interactie (64 procent) en een gebrek aan beweging (38 procent) de voornaamste nadelen zijn.
Reiskosten
FNV-vicevoorzitter Kitty Jong vindt een vergoeding noodzakelijk omdat thuiswerkers niet alleen kosten maken voor verwarming, elektra en korting, maar omdat zij ook ruimte in huis kwijt zijn aan hun werk. Bovendien sparen werkgevers volop kosten aan hun thuiswerkers. “Het kan niet zo zijn dat de kosten die de werkgever uitspaart nu deels voor rekening van de werknemer komen.”
Thuiswerken kost de werknemer op dit moment honderden euro’s. Daar tegenover staat het mogelijke wegvallen van de reiskosten. Werkgevers wijzen er op dat een thuiswerkvergoeding waarschijnlijk de plaats zal innemen van de reiskostenvergoeding, die volgens werkgeversvereniging AWVN op dit moment nog altijd door verreweg de meeste werkgevers wordt uitgekeerd.