Steeds meer coronabesmettingen op de werkvloer
vrijdag 25 september 2020
Corona is bezig aan een tweede golf. Het ziekteverzuim op de werkvloer was maandenlang historisch laag, maar nu is het aantal coronagerelateerde ziekmeldingen toch weer bezig aan een opkomst. Werkgevers moeten direct en véél effectiever ingrijpen, waarschuwen bedrijfsartsen.
Werk zoveel mogelijk thuis, luidt al maanden het advies van de overheid. Toch keren steeds meer mensen terug naar het kantoor—zelfs mét klachten die kunnen duiden op corona. Het gevolg: de werkvloer ontpopt zich steeds meer tot een coronabesmettingshaard.
Cijfers van het RIVM en de GGD’en tonen dat de thuissituatie nog verreweg het vaakst wordt gemeld als de plek waar iemand corona heeft opgelopen. De werkplek als besmettingsgraad staat op een tweede plek, maar stijgt razendsnel. Afgelopen week zijn er 338 mensen op de werkvloer besmet geraakt met COVID-19. In de horeca (170 besmettingen), op school (129 besmettingen) en in het verpleeghuis (95 besmettingen) liggen de aantallen beduidend lager.
“Het percentage van het verzuim dat met corona te maken heeft, is vanaf week 35 weer aan het stijgen,” zegt medisch directeur Jurriaan Penders van arbodienst Human Total Care. “Een op de vier meldingen is coronagerelateerd. Ter vergelijking: in maart was dit een op de twee, terwijl dit tussen de eerste en tweede golf een op de tien verzuimgevallen was.”
Protocollen
Ruim 3.500 klachten heeft Inspectie SZW inmiddels ontvangen over corona en de werkvloer. Veelvoorkomende klachten zijn het gebrek aan afstand en de aanwezigheid van zieke collega’s. De meeste klachten zijn momenteel afkomstig uit de horeca, detailhandel en recreatieve sector—sectoren die zwaar zijn getroffen door de coronacrisis en waar het alle hens aan dek is om het hoofd financieel boven water te houden.
In de strijd tegen corona op de werkvloer is uiteraard een belangrijke rol weggelegd voor de werkgevers. Toch handhaven zij lang niet altijd de richtlijnen, zegt Penders. “En dat terwijl werkgevers vanuit het wettelijke kader wel de verplichting hebben om een gezonde en veilige werkomgeving te bieden. Protocollen zijn over het algemeen goed doorgevoerd, maar het naleven van deze protocollen vraagt wel een actieve aanpak vanuit de werkgever.”
Oproep
Protocollen of niet, de meest effectieve aanpak blijft nog altijd zoveel mogelijk thuiswerken. En ben je toch op het werk, houd dan minimaal anderhalve meter afstand. “Om de scherpte terug te krijgen is aanspreken op gedrag gewenst,” oppert Penders. “Wij roepen alle werkgevers op om hun invloed uit te oefenen en zo actief mogelijk bij te dragen aan de gezamenlijke aanpak van corona.”