Grote stakingen metaalsector, maar (nog) niet in Limburg
woensdag 20 januari 2021
Medewerkers in de metaalsector gaan massaal de straat op. Vakbonden FNV en CNV voorspellen dat er duizenden werknemers donderdag gaan staken tegen de stroeve onderhandelingen over een nieuw cao, tot grote frustratie van werkgeversorganisatie FME. “Staken helpt niet aan de huidige gezondheidscrisis mee.”
De estafettestakingen starten donderdag bij onder andere chipmachinemaker ASML en truckbouwer DAF. Acties in Limburg zijn nog niet gepland, maar een woordvoerder van vakbond CNV sluit niet uit dat er ook het een en ander in de provincie zal gebeuren, bijvoorbeeld een staking bij VDL Nedcar, als bonden en werkgevers er niet uitkomen.
De stakingen zijn het gevolg van de stroeve onderhandelingen over een nieuw cao voor de zogeheten metalekro, een van de grootste branches in het land. De vakbonden willen een cao met een looptijd van elf maanden en een loonstijging van 2,5 procent, maar werkgevers willen niet verder gaan dan een stijging van 1 procent in 2021 en 1,25 procent in 2022.
Werkgeversorganisatie FME noemt de gestelde looneisen onhaalbaar en onverantwoord. Werkgevers zouden vanwege de coronacrisis geen grote loonsverhoging kunnen bieden, maar volgens FNV-bestuurder Petra Bolster is dat pure onzin. “Veel bedrijven draaien prima; er is veel overwerk. Bovendien hebben wij voorgesteld om bij slecht draaiende bedrijven afspraken te maken over hoe om te gaan met de loonsverhoging.”
Coronaproof
De stakingen worden coronaproof en via een drive-thru georganiseerd. Men wordt opgeroepen zich in te schrijven in een zogenaamde ‘staakstraat’, waar ze met de auto doorheen kunnen rijden. De vakbonden hopen dat de medewerkers op deze manier actief de straat op kunnen zonder hierbij extra gezondheidsrisico’s te lopen.
Coronaproof of niet, werkgeversorganisatie FME vindt de timing van de stakingen ronduit vervelend voor de bedrijven. “Het is zeker in deze tijden waarin we in een grote gezondheidscrisis en economische crisis zitten van belang om er samen de schouders onder te zetten,” zegt FME-hoofdonderhandelaar Maurice Rojer. “Staken helpt hier niet aan mee.”
Thuis
De bedrijven zelf lijken zich minder druk te maken om de stakingen. Een woordvoerder van ASML zegt dat er in 2018 slechts enkele tientallen medewerkers aan de stakingen deelnamen. “En veel mensen werken nu ook nog eens thuis.”