Cybercrime stijgt, maar vacatures voor securityspecialisten blijven in Limburg achter
maandag 25 oktober 2021
De cybercrime neemt in Nederland, en vooral in Limburg, fors toe. Toch blijft de vraag naar cybersecurityspecialisten in onze provincie, in tegenstelling tot in de rest van Nederland, behoorlijk achterwege. “Gespecialiseerde bedrijven zijn vaak in de Randstad gevestigd.”
Steeds meer bedrijven zijn zich bewust van het gevaar en de gevolgen van de oprukkende cybercrime. Vooral in Limburg neemt deze vorm van criminaliteit de laatste jaren sterk toe: in de jaren 2019 en 2020 steeg het zelfs met 376 procent. Om cybercriminelen een stap voor te zijn, nemen steeds meer bedrijven specialisten in dienst, met als gevolg dat het aantal cybersecuritybedrijven in de afgelopen vijf jaar is verdubbeld en het aantal arbeidsplaatsen in de cybersecuritysector met 22 procent is gestegen naar 142.000.
Toch blijft het aantal cybersecurityspecialisten in Limburg achterwege: slechts 3,5 procent van alle Nederlandse vacatures in Limburg zijn vacatures voor deze specialisten, omgerekend zo’n 3,8 vacatures per 10.000 werkenden en werkzoekenden—ruim onder het landelijk gemiddelde van 6,7 vacatures. Utrecht en Noord-Holland voeren de ranglijst aan met respectievelijk 13,6 vacatures en 12,5 vacatures.
Multinationals
Het gebrek aan vacatures betekent niet een gebrek aan aandacht voor cybersecurity, benadrukt cybersecurity-analist David Janssen van VPNgids.nl. “Cybersecurityspecialisten werken vooral bij politie, overheid, multinationals en gespecialiseerde bedrijven die in heel het land actief zijn. Juist deze bedrijven zijn vaak in de Randstand gevestigd—vandaar dat je ziet dat daar wél veel vacatures zijn.”
Hoogopgeleid
Tegelijkertijd wordt het verschil tussen vraag en aanbod van talent in de krappe arbeidsmarkt steeds groter. Cybersecurity is voornamelijk het werkterrein van hoogopgeleiden: bij negen op de tien vacatures wordt gevraagd om een hbo’er of wo’er, het liefst iemand met ervaring. De verwachting is dat de sector tot 2025 per jaar gemiddeld met 9 procent blijft groeien, hetgeen het gat tussen vraag en aanbod van talent verder zal vergroten.