Ouderschapsverlof volgend jaar definitief uitgebreid
maandag 18 oktober 2021
Niet alleen een volle verlofweek met doorbetaald loon en vijf weken een gedeeltelijk doorbetaald aanvullend geboorteverlof, maar nog eens negen weken extra gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof. De nieuwe regeling, die medio volgend jaar ingaat, moet de balans tussen werk en privé en de gelijke behandeling tussen mannen en vrouwen nóg meer bevorderen.
Zowel werkende vaders als moeders krijgen per 2 augustus 2022 de mogelijkheid om extra gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof op te nemen. Ouders kregen sinds 2019 al een volledige week doorbetaald verlof en sinds vorig jaar vijf weken aanvullend geboorteverlof tegen 70 procent van het loon, maar volgend jaar komen daar nog eens voor beide ouders negen weken extra ouderschapsverlof bij.
Het loon wordt naar alle waarschijnlijkheid tijdens deze negen weken voor de helft doorbetaald, al staat het precieze percentage nog niet vast. De Eerste Kamer heeft namelijk een motie van GroenLinks goedgekeurd die het kabinet oproept om 70 procent van het loon gedurende het extra verlof uit te betalen. Zowel GroenLinks als D66, ChristenUnie, PvdA, CDA, SP, SGP en PvdD denken namelijk dat een doorbetaling van 50 procent te weinig zal zijn voor werknemers met lagere inkomens. Het toekomstige kabinet zal uiteindelijk over deze motie een besluit nemen.
Elitair
Het vernieuwde ouderschapsverlof staat al anderhalf jaar op de agenda, maar krijgt ook al anderhalf jaar veel kritiek te verwerken. Vakbond CNV vreest dat alleen ouders met hogere inkomens van dit “elitair ouderschapsverlof” gebruik kunnen maken en dat de nieuwe regeling juist rolbevestigend gaat werken. “Degene met het hoogste inkomen blijft werken, oftewel in veel gevallen de mannen”, zegt voorzitter Piet Fortuin. “Het wordt op deze manier een ouderwets en elitair gebeuren. Dat moeten we niet willen.”