Werkgevers vrezen uittocht personeel
woensdag 20 oktober 2021
Weglopende werknemers vormen momenteel de grootste kopzorg van werkgevers. Toch trekken diezelfde werkgevers vooralsnog niet de portemonnee open in een poging hen te behouden, blijkt uit Nederlands onderzoek van recruiter Robert Half.
Liefst 90 procent van de werkgevers maakt zich ernstige zorgen over het behoud van talent, leert een rondvraag van Robert Half bij directies van 300 bedrijven. Nagenoeg hetzelfde percentage ziet echter geen ruimte om de salarissen volgend jaar te verhogen om zo het personeel tevreden en binnenboord te houden, zelfs ondanks de opbloeiende economie en het herstelde vertrouwen.
“Werkgevers weten dat ze een salarisverhoging zouden moeten bieden, maar in veel sectoren kijken ze de kat uit de boom”, zegt Frédérique Bruggeman, managing director bij Robert Half. “Corona heeft bedrijven op de kosten gejaagd, dus de marge voor salarisverhogingen ontbreekt.”
Interesse
Het geaarzel van werkgevers is mogelijk niet zonder risico. Nieuw personeel is door de krapte op de arbeidsmarkt nauwelijks nog te vinden, dus proberen werkgevers steeds vaker werknemers bij hun concurrenten weg te kapen. Meer dan één op de drie werkende Nederlanders is het afgelopen kwartaal één of meerdere keren benaderd door een andere werkgever of recruiter, bleek eerder uit cijfers van Intelligence Group.
Sociale binding
Tegelijkertijd is het aantal Nederlanders dat in 2020 aan een nieuwe baan is begonnen en in 2021 alweer op zoek is naar nieuw werk verdubbeld in vergelijking met twee jaar geleden. Sociale binding met de werkvloer is door het massale thuiswerken in sommige gevallen uitgebleven. “Veel organisaties hebben aandacht besteed aan het zo goed mogelijk digitaal inrichten van het werk van nieuwkomers, terwijl die nieuwkomers net op zoek waren naar sociale verbinding”, concludeerde recruitmentbureau Robert Walters vorige maand.