Enorme impact corona: helft werknemers zoekt nieuwe baan
vrijdag 19 november 2021
Twee op de drie werknemers wereldwijd wil sinds het uitbreken van de coronacrisis een betere werk-privébalans. Ruim de helft van de medewerkers is dan ook op zoek naar een nieuwe baan, meldt uitzendbureau Randstad.
De coronacrisis heeft onze manier van werken onder de loep gelegd. Meer dan de helft van de werknemers wereldwijd is tot de conclusie gekomen dat de werk-privébalans beter moet. Het thuiswerken, dat makkelijker is te combineren met het gezinsleven dan een volle werkweek op kantoor, smaakt namelijk bij veel mensen naar meer, erkent ook Randstad-topman Jacques van den Broek.
“Werknemers zijn door de pandemie zelfbewuster geworden. Ze weten wat ze willen en ondernemen daar actie op.” Van den Broek vindt dat werkgevers en beleidsmakers samen moeten kijken naar een versterking van secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals flexibelere werktijden en meer mogelijkheden tot thuiswerken.
Helderheid
Dat werknemers inmiddels actie ondernemen, blijkt ook uit het onderzoek dat Randstad wereldwijd onder tienduizend werknemers voerde. Een derde van hen is namelijk actief op zoek naar een andere baan, terwijl ruim een kwart zelfs al van baan is gewisseld. Een meerderheid zegt ook al meer helderheid te hebben over professionele doelen.
Azië
Stress blijkt de voornaamste reden om van baan te veranderen. Bijna de helft van de ondervraagden zegt namelijk meer gestrest te zijn sinds het uitbreken van de pandemie. De stress wordt met name ervaren in Azië en Latijns-Amerika, terwijl Noordwest-Europeanen er het minst last van lijken te hebben. Mede hierdoor lijkt de Aziatische arbeidsmarkt de meeste carrièreswitchen te vertonen: 40 procent van de ondervraagde werknemers zegt er op zoek te zijn naar een nieuwe baan, tegenover slechts 25 procent in Noordwest-Europa.