Saboterende monteur terecht op staande voet ontslagen
woensdag 24 november 2021
Een Limburgs garagebedrijf heeft terecht gehandeld door een van ernstige sabotage van auto’s verdachte monteur op staande voet te ontslaan, oordeelt de rechtbank Limburg. De monteur ontkent, maar moet desondanks duizenden euro’s betalen.
Een Opel Vivaro waarvan de dashboardverlichting het niet meer deed wegens een vernielde zekering. Een nagenoeg nieuwe Opel grandland Hybride waarbij een software-update moest worden uitgevoerd “omdat er mee was geknoeid”. Een BMW X-5 met een storing in de stuurbekrachtiging wegens een doorgeknipte kabel, olielekkages bij meerdere auto’s wegens losse carterplugs en ga zo maar door.
De desbetreffende Limburgse garage werd in het voorjaar van dit jaar geteisterd door een reeks onverklaarbare ernstige mankementen aan auto’s die voor reparatie of onderhoud waren gebracht. Camerabeelden van het nabijgelegen tankstation leidden al snel tot de verdachtmaking van een van de monteurs van de garage. Zo was op de beelden te zien dat de monteur op een van de auto’s afliep, bij de motorkap knielde en met zijn linkerhand onderaan de motor een handeling verrichte: vermoedelijk het losdraaien van de carterplug, de dop van het oliereservoir.
Camerabeelden
De monteur ontkende in eerste instantie bij de auto in de buurt te zijn geweest. Na verdere ondervraging en het zien van de camerabeelden hield hij de kaken stijf op elkaar. De man werd op staande voet ontslagen met als oorspronkelijke reden de betrokkenheid bij de olielekkage van de desbetreffende auto, terwijl de garage de monteur ook verantwoordelijk hield voor andere onverklaarbare incidenten.
Verklaring
De rechtbank stelde de garage onlangs in het gelijk. De monteur was naar de rechtbank gestapt, waar hij ontkende iets met de sabotage te maken hebben en een bedrag van 28.000,- euro aan ontslagvergoedingen eiste, maar eenmaal voor de rechtbank kwam de man plotseling wél met een verklaring voor hetgeen op de camerabeelden te zien was. Hij zou namelijk het werk van een andere monteur hebben willen controleren wegens eerdere incidenten met olielekkages.
Schadevergoedingen
Die verklaring is door de kantonrechter in Maastricht vernietigd. De rechter wijst naar de monteur als veroorzaker van de olielekkage, al valt naar de reden van dit gedrag “slechts te gissen”. Alleen al de sabotage van de desbetreffende auto was volgens de rechter genoeg reden voor ontslag op staande voet. De monteur verliest zodoende zijn baan en recht op een ww-uitkering, terwijl hij de garage ook bijna 5.000,- euro aan loonrestitutie en schadevergoedingen moet betalen.