Vakbonden zien enorme leegloop aan leden
woensdag 3 november 2021
Het aantal Nederlanders dat lid is van een vakbond neemt in rap tempo af: een daling van 100.000 leden in twee jaar tijd. Met name jongeren zijn steeds moeilijker aan een vakbond te binden.
Vakbonden hebben tussen 2019 en 2021 bijna zes procent van hun ledenaantal verloren, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Zo’n 1,5 miljoen Nederlanders, omgerekend zo’n 18 procent van de medewerkers, zijn momenteel lid van een vakbond—het laagste aantal sinds 1966.
De gemiddelde leeftijd van vakbondsleden loopt bovendien op. Zo’n 18 procent van de leden was in 2019 ouder dan de pensioengerechtigde leden, maar in twee jaar tijd is dat percentage opgelopen naar 22 procent van de leden. Dit terwijl slechts 25,5 procent van de leden jonger is dan 45 jaar. De stijging toont dus dat het aandeel van jonge leden niet toeneemt. Sterker nog, het aantal leden jonger dan 25 jaar neemt juist af.
Vakbonden FNV en CNV erkennen dat de daling van het aantal leden vooral te maken heeft met een uitstroom van gepensioneerde of aan ouderdom overleden leden. Toch beweert FNV dat het aantal leden tot 55 jaar sinds afgelopen voorjaar juist weer toeneemt.
Organisatiegraad
Het onderwijs telt de meeste mensen die zijn aangesloten bij een vakbond: zo’n 31 procent van de medewerkers. Het aantal leden in het openbaar bestuur, vervoer en opslag bedraagt bijna 30 procent, terwijl de communicatie- en informatiesector relatief het minst aantal leden telt (6 procent).