Werkgevers verliezen miljarden aan uitval personeel
maandag 22 november 2021
Meer dan een miljoen Nederlanders hebben jaarlijks last van stress, vermoeidheid of andere burn-outklachten. De gevolgen voor werkgevers zijn groot: zo’n 3 miljard euro kosten per jaar. De kans is groot dat het aantal dit jaar verder oploopt.
Het aantal werknemers met burn-outklachten is in 2020 met 100.000 afgenomen naar 1,2 miljoen, blijkt uit een tweejaarlijks onderzoek van TNO. De coronacrisis heeft de hoeveelheid stress en vermoeidheid onder werknemers dus niet verergerd, concluderen de onderzoekers. Het vele thuiswerken, met in veel gevallen een betere balans tussen werk en privé als gevolg, heeft hier hoogstwaarschijnlijk een grote rol in gespeeld.
Een derde van alle verzuimgevallen wordt momenteel gecategoriseerd als uitval wegens werkdruk of werkstress. Gezamenlijk resulteerden deze verzuimgevallen in 9,4 miljoen ziektedagen, omgerekend een kostenpost van 9.300,- euro per werknemer. Deze kosten zijn eveneens gedaald ten opzichte van twee jaar geleden, al waarschuwen de onderzoekers dat de huidige cijfers niet het volledige verhaal vertellen. Onderzoek van begin dit jaar toonde namelijk dat de stress bij een grote groep (thuis)werkers weer was toegenomen.
Combinatie
Werkgevers uitten in september al grote zorgen over een mogelijk sterke toename van het ziekteverzuim. Het verzuim daalde weliswaar in augustus vanwege een zogenoemd vakantie-effect, maar desalniettemin vreesde het merendeel van de werkgevers grote uitdagingen voor het mentale welzijn en de veerkracht van werknemers.
Die vrees lijkt al deels te zijn uitgekomen. Cijfers van verzekeraar Interpolis toonden namelijk eerder deze maand dat het aantal ziekmeldingen op de werkvloer in twee maanden tijd met liefst 60 procent is toegenomen. Interpolis ziet als oorzaak een combinatie van factoren, waardoor werknemers onder meer te lang met mentale klachten zouden doorwerken, met nog eens extra fysieke klachten als gevolg.