Hoogopgeleiden vinden makkelijker werk, maar lageropgeleiden niet
vrijdag 31 december 2021
De kloof in baankansen tussen hoog- en lageropgeleiden wordt alsmaar groter, blijkt uit onderzoek van SEO Economisch Onderzoek. Tegelijkertijd was het aantal nieuwe jongeren op de arbeidsmarkt afgelopen zomer lager dan verwacht.
Jongeren vinden momenteel net zo snel werk op niveau als vóór de crisis, concludeert SEO Economisch Onderzoek na het volgen van een half miljoen jongeren die tijdens de pandemie de arbeidsmarkt betraden. De onderlinge verschillen nemen echter toe: de baankansen van jongeren met een hbo- of wo-diploma zijn toegenomen, terwijl die van laag- en middelbaaropgeleiden verder zijn afgenomen.
Het onderlinge verschil is volgens het onderzoeksbureau deels het gevolg van digitalisering, die door het massale thuiswerken in een stroomversnelling is geraakt. De vraag naar functies als administratief medewerkers en cateraars, die overwegend worden vervuld door lageropgeleiden, is hierdoor behoorlijk afgenomen, daar waar hoogopgeleiden in een door de coronacrisis zwaar getroffen sector makkelijker hebben kunnen overstappen dankzij hun bredere opleiding.
Studievertraging
Het aantal nieuwe jongeren op de arbeidsmarkt was afgelopen zomer lager dan verwacht, zo’n 23.000 minder. Volgens SEO Economisch Onderzoek komt dit waarschijnlijk omdat een aanzienlijk aantal jongeren studievertraging heeft opgelopen. “Ze hebben geen stage kunnen lopen of zijn afgestudeerd in de reisbranche en denken: ik studeer nog even een paar jaar verder”, legt een woordvoerder uit.
Op zoek naar een nieuwe baan in 2022? Klik hier.