‘Zorgbonus naar spookpersoneel en directeuren’
maandag 27 december 2021
Een bonus voor iedere zorgmedewerker die in de frontlinie stond tijdens de eerste coronagolf. Het kabinet besloot in 2020 duizend euro aan deze groep werknemers uit te keren, maar een jaar later blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws dat lang niet iedere bonus daadwerkelijk bij de juiste zorgmedewerker terecht is gekomen.
Het kabinet besloot in het voorjaar van 2020 op verzoek van de Tweede Kamer een vorm van waardering uit te keren voor het zorgpersoneel dat zich maanden geleden hard had ingezet de eerste coronagolf binnen de perken te houden: een bonus van duizend euro voor iedere medewerker die in de frontlinie zijn of haar steentje had bijgedragen.
De directies van de zorgbedrijven werden opgeroepen zelf de bonus voor hun medewerkers aan te vragen. Dat deden ze meer dan verwacht: de vraag voor de bonus was veel hoger dan aanvankelijk werd voorspeld, waardoor de kosten voor de bonus liefst 800 miljoen euro hoger uitvielen.
Spookpersoneel
Een jaar later blijkt dat het aantal bonussen niet alleen veel hoger is, maar dat de bonussen ook lang niet altijd bij de medewerkers in kwestie terecht zijn gekomen. De onderzoeksredactie van RTL Nieuws constateert dat werknemerslijsten zijn gemanipuleerd en dat er bijvoorbeeld bonussen zijn aangevraagd voor niet-bestaande medewerkers.
Daarnaast zijn er bestuurders met meerdere ondernemingen die zichzelf vaker dan één keer op de bonus hebben getrakteerd, terwijl er ook bonussen zijn aangevraagd door bedrijven die op dat moment nog helemaal geen zorg aan cliënten leverden. Ook zien de onderzoekers dat er in de desbetreffende periode plotseling “een enorme toename was van personeel, met vaak ook veel familieleden op de loonlijst”.
Topje van de ijsberg
De exacte omvang van de fraude is vooralsnog niet bekend. RTL Nieuws onderzocht de jaarverslagen van zo’n 300 bedrijven, terwijl de bonus aan ruim 8000 bedrijven is uitgekeerd. De onderzoekers spreken dan ook van “het topje van de ijsberg”.
Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport laat desgevraagd in een reactie weten dat zorgbestuurders destijds “geen opgave” hoefden te doen van de desbetreffende zorgprofessionals aan wie zij de bonus uitkeerden. Het ministerie geeft aan dat er wel via steekproeven is gecontroleerd of de bonus is uitbetaald, maar over het aantal uitkeringen met signalen van fraude doet zij geen uitspraken.