Minder banen, maar ook minder werklozen: hoe zit dat?
woensdag 17 februari 2021
De tweede coronagolf heeft niet alleen in het straatbeeld, maar op de arbeidsmarkt een impact gemaakt. Toch is het effect mede door de overheidssteun niet vernietigend geweest, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Sterker nog, het aantal werklozen is juist opvallend gedaald.
De Nederlandse economie ging eind vorig jaar vanwege een aanstaande tweede coronagolf verder op slot. De gevolgen voor de arbeidsmarkt waren ondanks alle overheidssteun merkbaar: zo’n 14.000 banen zijn er gedurende het laatste kwartaal verdwenen, meldt het CBS. Met name in de handel, horeca en transportsector ging er een grote hoeveelheid banen in rook op.
De daling van het aantal banen is echter minder sterk ten opzichte van eerdere kwartalen. Een kwartaal eerder bedroeg het aantal nog 164.000 banen, terwijl er in het tweede kwartaal een recordaantal banen van 297.000 banen is verdwenen. Het CBS spreekt daarom van een dalende trend, al benadrukt men dat het beeld gezien het scala aan coronasteunpakketten mogelijk geflatteerd is.
Werkzoekenden
Het aantal banen is dus afgenomen, maar de werkloosheid opvallend genoeg ook. Gemiddeld 384.000 mensen waren in de periode oktober tot en met december werkloos, zo’n 35.000 minder dan een kwartaal eerder. In eerdere kwartalen steeg het aantal werklozen juist enorm, gemiddeld met zo’n 70.000 per drie maanden.
De opvallende daling heeft meerder verklaringen. Enerzijds is het aantal openstaande vacatures met zo'n 6.000 afgenomen. Anderzijds hebben 5.000 mensen zich teruggetrokken van de arbeidsmarkt, wat betekent dat zij officieel niet meer worden geregistreerd als ‘werkzoekende’. De officiële definitie van werkzoekende (dat door het CBS wordt gehanteerd bij haar berekeningen van de Nederlandse werkloosheid) is namelijk iemand die geen betaald werk heeft, maar wél beschikbaar is voor werk en tevens op zoek is naar werk. Nu dat laatste niet meer het geval, worden de eerder genoemde 5.000 mensen niet meer in de berekeningen van het CBS meegenomen, terwijl het aantal mensen zonder werk wel degelijk is toegenomen.
Voorspelling
Dat er relatief weinig reden tot juichen is, blijkt ook uit het aantal gewerkte uren. Deze is afgelopen maand namelijk met 1,2 procent afgenomen. De verwachting is dan ook, mede gezien de daling van het aantal banen, dat de werkloosheid verder zal oplopen naar ongeveer 6,5 procent. De Nederlandsche Bank verwacht zelfs dat het aantal werklozen fors zal stijgen, van 384.000 naar zo'n 634.000.