Onvermijdelijk einde Steps en Miss Etam: 300 medewerkers op straat
vrijdag 19 februari 2021
Het doek is voor winkelketens Miss Etam en Steps definitief gevallen. Moederbedrijf NXT Fashion is na grote financiële problemen failliet verklaard. Het gevolg: 340 medewerkers die op zoek moeten naar een nieuwe baan. “Dit einde was onvermijdelijk.”
De curator noemt het uitblijven van de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid (NOW) als directe oorzaak voor het faillissement van NXT Fashion. De financiële regeling werd wel aangevraagd, maar niet goedgekeurd. Het UWV zou volgens de curator de NOW-steun niet willen overmaken omdat een nieuwe onderneming zoals NXT Fashion geen aanspraak zou maken op de overbruggingsregeling.
NXT Fashion gaat nu definitief kopje onder, en dus ook Miss Etam en Steps. De winkelketens, met meerdere vestigingen in Limburg, werden net als Claudia Sträter en Expresso dit najaar nog overgenomen van het Belgische modeconcern FNG, dat in september failliet ging. Laatstgenoemden werden al vrij snel verkocht, maar voor Miss Etam en Steps werd er geen permanente oplossing gevonden.
Nekslag
Martin Pikaart, voorzitter van vakbond AVV, noemt het einde van de twee modeketens onvermijdelijk. Een permanente oplossing werd dus niet gevonden, met als gevolg dat NXT Fashion niet meer in staat was de salarissen over de maand januari uit te betalen. Het concern vroeg eerder deze maand al een uitstel van betaling aan. De 340 werknemers vroegen op hun beurt vorige week een faillissement aan, dat nu door de rechter definitief is uitgesproken.
Dubieus
Vakbond AVV legt de schuld van het faillissement niet bij het uitblijven van de NOW-steun, maar wijst met de beschuldigende vinger naar NXT Fashion-eigenaar Martijn Rozenboom. De zelfbenoemde ‘bedrijvendokter’ is nooit betrapt op faillissementsfraude, maar heeft wel een dubieuze reputatie: de ondernemer zou namelijk bij meerdere bedrijven bakken geld beloven, maar vervolgens voorraden en merkrechten verkopen, rekeningen niet meer betalen en de bedrijven met forse schulden achterlaten.
Lockdown
Rozenboom zelf noemt de uitkomst triest voor de werknemers. “Ik heb deze merken juist gekocht omdat ik een goede toekomst voor ze zag. Door de lockdown moesten plotseling alle winkels dicht. Voor een bedrijf dat uit het dal omhoog krabbelde, kwam die klap extra hard aan.”